Quantcast
Ευρωκοινοβούλιο: Τι απαντά ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής για τον ναζιστικό χαιρετισμό του που προκάλεσε σάλο - enikonomia.gr
share

Ευρωκοινοβούλιο: Τι απαντά ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής για τον ναζιστικό χαιρετισμό του που προκάλεσε σάλο

δημοσιεύτηκε:

Ήταν ένα “αθώο νεύμα” απάντησε ο ακροδεξιός Βούλγαρος ευρωβουλευτής, Αντζέλ Τζαμπάζκι, μετά τον σάλο που ξεσήκωσε με τον ναζιστικό χαιρετισμό του μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Τζαμπάζκι, που ανήκει στην ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, αφού μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία, αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας κάνοντας ναζιστικό χαιρετισμό. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να δείξει τη διαφωνία του στην απόφαση-σταθμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να προχωρήσει σε περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων στις χώρες-μέλη, που παραβιάζουν το κράτος δικαίου και αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους.

Ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής χαρακτήρισε την απόφαση “αποτρόπαια” με ανάρτησή του στο Twitter και με τον ναζιστικό χαιρετισμό επιβεβαίωσε τα συναισθήματά του προκαλώντας σοκ.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, χαρακτήρισε την κίνηση ως “απαράδεκτη χειρονομία”. Όπως έγραψε στο Twitter, “ένας ναζιστικός χαιρετισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτος για μένα — πάντα και παντού. Προσβάλλει εμένα και όλους τους άλλους στην Ευρώπη. Εμείς υποστηρίζουμε το αντίθετο. Είμαστε το Σπίτι της Δημοκρατίας. Αυτή η χειρονομία είναι από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας μας και πρέπει να μείνει εκεί”.

Η απάντηση του Τζαμπάκζι

Στη συνέχεια, μιλώντας στο Euronews, o Βούλγαρος ευρωβουλευτής είπε πως “αυτό το ατυχές γεγονός είναι απλώς  μία κατάφωρη παρεξήγηση”. Σε επιστολή που έστειλε στους συναδέλφους του ευρωβουλευτές, υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενάντιο σ’ αυτό που όπως είπε συνιστά “δυσφήμηση και συκοφαντία” και πρόσθεσε ότι αντιμετώπισε τις κατηγορίες ότι έκανε ναζιστικό χαιρετισμό “με μία υγιή δόση δυσπιστίας”. “Πραγματικά σοκαρίστηκα”, είπε.

“Η κατάσταση είναι μάλλον απλή. Ήμουν στο ημικύκλιο ολοκληρώνοντας την ομιλία μου στην οποία ομολογουμένως είπα κάτι με το οποίο πολλοί από εσάς διαφωνείτε, προκαλώντας σας με αυτόν τον τρόπο. Όπως αποχωρούσα από το ημικύκλιο ήθελα να απολογηθώ γι’ αυτό (τη δήλωσή του) κουνώντας ταπεινά το χέρι στο προεδρείο. Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν ως συνέπεια αυτής της κίνησης κατηγορήθηκα ότι έκανα ναζιστικό χαιρετισμό. Ζητώ συγγνώμη αν το αθώο νεύμα μου -που βασικά προοριζόταν για απολογία- προσέβαλε κάποιον” σημείωσε ο Τζαμπάκζι.

Η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, στην οποία ανήκει ο ευρωβουλευτής, σε δήλωσή της ανέφερε πως λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις κατηγορίες εναντίον του. “Διενεργούμε εσωτερική έρευνα και αναμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γι’ αυτό το θέμα”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.