Quantcast
FT: Αρχίζει το πιο πολύπλοκο διαζύγιο της ιστορίας - enikonomia.gr
share

FT: Αρχίζει το πιο πολύπλοκο διαζύγιο της ιστορίας

δημοσιεύτηκε:

«Η ψήφος της Βρετανίας για να φύγει από την ΕΕ είναι η έναρξη του πιο περίπλοκου διαζυγίου στον κόσμο», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times και σημειώνει: «Υπάρχουν γενικές οδηγίες για το πώς θα είναι οι επόμενες διαδικασίες, αλλά η διαπραγμάτευση θα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοσχεδιασμός. Οι εκτιμήσεις για το πόσο καιρό θα διαρκέσει κυμαίνονται από δύο χρόνια μέχρι μια δεκαετία ή περισσότερο. Για τους αξιωματούχους που εμπλέκονται, είναι μια νομικά και πολιτικά άγνωστη περιοχή. Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε ένα εκατομμύριο τρελές ερωτήσεις και δεν θα έχουμε απαντήσεις σύντομα».

Παράλληλα, επισημαίνεται: «Προκειμένου να ηρεμήσουν οι ανησυχίες άμεσα μετά τα αποτελέσματα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να δείξουν ότι υπάρχουν έγκαιροι και μεθοδικοί τρόποι για να γίνει ο διαχωρισμός. Σε περίπτωση μιας ψήφου για αποχώρηση, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στείλουν άμεσα «ένα ακλόνητο μήνυμα και χρονοδιάγραμμα» για το Brexit. «Για το συμφέρον της ΕΕ, δεν μπορούμε να αφήσουμε οποιοδήποτε περιθώριο ασάφειας, ή να αφήσουμε να περάσει πολύς χρόνος», τόνισε μιλώντας στη Le Monde.

«Ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά ρίσκα είναι μια παρατεταμένη περίοδος μεταξύ της εξόδου της Βρετανίας και των νέων εμπορικών συμφωνιών. Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει υπογραμμίσει ότι η ακύρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από συνθήκες θα είναι «σχετικά εύκολη» και θα πάρει περίπου δύο χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να διευθετήσει ανοικτούς λογαριασμούς από τον προϋπολογισμό και τα επενδυτικά σχέδια, τα δικαιώματα των expatriates σε όλη την ΕΕ και στη Βρετανία, αλλά και την απόσυρση Βρετανών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», καταλήγει το δημοσίευμα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.