Quantcast
Το Πεκίνο επιδιώκει τη διεύρυνση των σχέσεων Ασίας-Ευρώπης - enikonomia.gr
share

Το Πεκίνο επιδιώκει τη διεύρυνση των σχέσεων Ασίας-Ευρώπης

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα αναμένεται να συμβάλει στην επικείμενη σύνοδο Ασίας – Ευρώπης (Asia – Europe Meeting, ASEM), προωθώντας τη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της συνόδου της ASEM, που θα πραγματοποιηθεί στις 15/16 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ.

Η σύνοδος ASEM αποτέλεσε μία σημαντική πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου, οικονομικής συνεργασίας και πολιτιστικών και κοινωνικών ανταλλαγών μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης. Η σύνοδος, που ξεκίνησε το 1996 και πραγματοποιείται ανά διετία, χρησιμεύει ως χώρος διαλόγου μεταξύ των χωρών της Ασίας και της Ευρώπης. Η ASEM περιλαμβάνει σήμερα 53 χώρες – μέλη από την Ασία και την Ευρώπη.

Η Σάντα Ισλάμ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Φίλοι της Ευρώπης (Friends of Europe), με έδρα τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η ASEM τα έχει πάει καλά όσον αφορά την προσέγγιση της Ασίας με την Ευρώπη. «Η αναζωογόνηση αυτού του σημαντικού φόρουμ είναι, σε μεγάλο βαθμό, συνέπεια του ότι η Κίνα ασχολείται πολύ με αυτό», δήλωσε η Ισλάμ σε συνέντευξή της στο Xinhua. Η ίδια εξήγησε ότι η ASEM είναι πολύ ευέλικτη, αλλά χρειάζεται κάποια νέα ενέργεια και σημείωσε ότι πιστεύει πως οι συζητήσεις για τη διασύνδεση (των δύο περιοχών) θα προσφέρουν αυτό τον δυναμισμό.

«Τα μέλη της ASEM περιμένουν περισσότερα από την Κίνα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Θα πρέπει (η Κίνα) να δείξει περισσότερο θάρρος και σοφία και να διαθέσει περισσότερους πόρους για να καθοδηγήσει τη δυνατότητα διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη», δήλωσε ο Κούι Χονγκτζιάν, διευθυντής Ευρωπαϊκών Μελετών του Κινεζικού Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών. Ο Κούι σημείωσε τη σημασία της σύνδεσης της κινεζικής πρωτοβουλίας για τον δρόμο του μεταξιού («μία ζώνη, ένας δρόμος») με προγράμματα, όπως η ηπειρωτική γέφυρα Ασίας – Ευρώπης καθώς και περισσότερων νέων προγραμμάτων για την ενίσχυση της διασύνδεσης των δύο περιοχών.

Η σύνοδος ASEM στην πρωτεύουσα της Μογγολίας έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα επεξεργασθεί το σχέδιο των προτεραιοτήτων για τα επόμενα 10 χρόνια. Η ASEM αντιμετωπίζει την πρόκληση να ενισχύσει τη σημασία της, αναζητώντας περισσότερα σημεία κοινών συμφερόντων της Ασίας και της Ευρώπης, δήλωσε ο Ντινγκ Γιφάν, οικονομολόγος του Κέντρου Αναπτυξιακής Έρευνας του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.

Ο Ντινγκ αναμένει ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός θα προσεγγίσει στη σύνοδο θέματα, όπως την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών στην τεχνολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, την αύξηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση πιθανών διαφορών μεταξύ χωρών της Ασίας και της Ευρώπης, ώστε να υπάρξει περισσότερη δυναμική από την πλευρά της ASEM την επόμενη δεκαετία. Ο Λι είναι, επίσης, πιθανόν να συζητήσει με τους άλλους Ευρωπαίους και Ασιάτες ηγέτες το θέμα του Brexit, τη μονομερή προώθηση διαιτησίας από τις Φιλιππίνες για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και άλλα φλέγοντα θέματα της περιοχής.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.