Quantcast
Γερμανία: Κατά 169% μειώθηκαν οι μετανάστες που διεκδίκησαν κοινωνικές παροχές - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Κατά 169% μειώθηκαν οι μετανάστες που διεκδίκησαν κοινωνικές παροχές

δημοσιεύτηκε:

Ο αριθμός των μεταναστών που αιτήθηκαν κοινωνικές παροχές αυξήθηκε κατά 169% πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και πιθανότατα θα δώσουν νέα ώθηση στα ξενοφοβικά, αντιμεταναστευτικά κινήματα, όπως στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που κατάφερε να έρθει δεύτερο κόμμα στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Περίπου 975.000 μετανάστες λάμβαναν διάφορες παροχές στα τέλη του 2015, με βάση τον Νόμο περί Παροχών για τους Αιτούντες Άσυλο, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για υπερδιπλασιασμό του αριθμού των δικαιούχων, αφού το 2014 ήταν μόνο 363.000.

Μετά την απόφαση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να ακολουθήσει μια πολιτική ανοιχτών θυρών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Συρία και άλλες χώρες, η Γερμανία δέχτηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους πέρσι. Τους τελευταίους μήνες, μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, οι ροές έχουν ανακοπεί.

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αφορούν τους μετανάστες που έχουν προσωρινή άδεια παραμονής στη χώρα και εκείνους που δεν είναι δυνατόν να απελαθούν προς το παρόν. Δεν περιλαμβάνουν όμως όσους έχουν λάβει ή έχουν αιτηθεί άσυλο, οι οποίοι δικαιούνται επιδόματα και παροχές εάν χρειαστούν βοήθεια.

Οι κρατικές δαπάνες για την κάλυψη των παροχών στους μετανάστες αυξήθηκαν κατά 120% το 2015, φτάνοντας σχεδόν τα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μέγεθος της κρατικής βοήθειας προς τους μετανάστες έχει εξοργίσει πολλούς Γερμανούς, κυρίως στα φτωχότερα, ανατολικά κρατίδια της χώρας. Η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε πάντως το Σάββατο ότι δεν έχουν περικοπεί επιδόματα για τους Γερμανούς πολίτες προκειμένου να δοθούν στους πρόσφυγες.

Περίπου τα δύο τρίτα των δικαιούχων κατάγονταν από την Ασία και οι μισοί από αυτούς προέρχονταν από τη Συρία. Το 22% προερχόταν από βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ) που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 13% από χώρες της Αφρικής.

Από τους μετανάστες που δικαιούνταν παροχές, το 91% πήρε κυρίως είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, ρούχα, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και διάφορα οικιακά είδη, αναλώσιμα και μη, αλλά και κάποια μετρητά για την κάλυψη άλλων αναγκών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.