Quantcast
Καλλιτέχνες και διανοούμενοι καλούν τον ΟΗΕ να προσφύγει στο ΔΠΔ κατά των συριακών αρχών - enikonomia.gr
share

Καλλιτέχνες και διανοούμενοι καλούν τον ΟΗΕ να προσφύγει στο ΔΠΔ κατά των συριακών αρχών

δημοσιεύτηκε:

Εκατοντάδες Σύροι καλλιτέχνες και διανοούμενοι καλούν σε επιστολή τους το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) κατά των συριακών αρχών, τις οποίες κατηγορούν για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

“Είναι δική σας ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα να αντιδράσετε για να δοθεί ένα τέλος στην ακραία βία αυτής της άγριας εξουσίας”, αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες οι Σύροι καλλιτέχνες και διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο συγγραφέας Μουστάφα Χαλιφέ, ο εκδότης Φαρούκ Μαρντάμ Μπέι και η αντιπολιτευόμενη Μπάσμα Κοντμανί.

Οι υπογράφοντες επικαλούνται τον “φάκελο Σεζάρ” –αρχείο φωτογραφιών χιλιάδων θυμάτων βασανιστηρίων στις συριακές φυλακές οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από έναν μεταμεληθέντα, όπως και μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα βασανιστήρια και τους απαγχονισμούς στην φυλακή Σαϊντνάγια, κοντά στη Δαμασκό.

“Οι κρατούμενοι στις φυλακές του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχουν φωνή. Είναι δική μας εθνική ευθύνη, των Σύρων διανοούμενων, να πιέσουμε να ακουστεί η φωνή τους, και είναι δική σας ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα να αντιδράσετε για να δοθεί τέλος στην ακραία βία αυτής της άγριας εξουσίας”, υπογραμμίζουν οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες.

Το αίτημα που διατυπώνουν στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον Γκουτέρες είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να σώσει τους επιζώντες κρατούμενους και να καταδικαστούν δημοσίως οι υπεύθυνοι αυτών των εγκλημάτων που διαπράττονται στις συριακές φυλακές”.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει μια “πολιτική εξόντωσης” που ακολουθείται από το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει, όπως αποκαλύπτει η μκο, απαγχονίσει περίπου 13.000 ανθρώπους σε περίοδο πέντε ετών στη φυλακή της Σαϊντνάγια. Οι συριακές αρχές διαψεύδουν την έκθεση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την “εντελώς ψευδή”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.