Quantcast
Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Εκτός της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες - enikonomia.gr
share

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Εκτός της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

δημοσιεύτηκε:

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να ενσωματωθούν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου την οποία θέλουν να διαπραγματευθούν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες για μετά το Brexit.

Ερωτηθείς από το BBC κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Λεμέρ χαιρέτισε την ‘ξεκαθαρή’ ομιλία της Τερέζα Μέι την Παρασκευή. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι τράπεζες της χώρας της δεν θα μπορούν πια να επωφελούνται από τους κανόνες ‘διαβατηρίου’ που τους επιτρέπουν να πουλούν τις υπηρεσίες του σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η Μέι εξέφρασε την ελπίδα ότι το εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα ενσωματωθεί σε μία «συμφωνία ευρύτερη», σε σχέση με τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και συνήθως περιορίζονται στο εμπόριο αγαθών.

«Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για πολλούς λόγους, που σχετίζονται με τη σταθερότητα και με θέματα εποπτείας καθώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Λεμέρ.

Ο Γάλλος υπουργός, που επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ μέσα στην ημέρα, μίλησε για «ένα εναλλακτικό σύστημα, που ονομάζεται ισοδύναμα καθεστώτα» – εξαιρέσεις που δίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιτρέπεται σε χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις από χώρες μη μέλη της ΕΕ να έχουν συναλλαγές εντός του μπλοκ από τη δική τους χώρα.

Ο Λεμέρ το θεώρησε αυτό την «καλύτερη λύση» για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παρόλο που η βρετανική επιχειρηματική κοινότητα τονίζει το γεγονός ότι αυτές τα ισοδύναμα καθεστώτα είναι αυστηρά ρυθμισμένα και μπορούν να ανακληθούν.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.