Quantcast
Ανακάμπτει η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ - enikonomia.gr
share

Ανακάμπτει η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Η δημοτικότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανέκαμψε στο υψηλότερο επίπεδό της, από τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών του στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CNN, που πραγματοποίησε η SSRS.

Η αύξηση της δημοτικότητας του προέδρου Τραμπ καταγράφεται, παρά το γεγονός ότι η αξιολόγησή του στον χειρισμό σημαντικών ζητημάτων για τις ΗΠΑ, παραμένει αρνητική.

Σε γενικό επίπεδο, το 42% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ ασκεί την προεδρία του, ενώ το 54% τον αποδοκιμάζει. Το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου έχει αυξηθεί κατά επτά μονάδες, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Στην αύξηση αυτή περιλαμβάνεται και μία αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων στη θετική αποδοχή που έχει από τους Ρεπουμπλικάνους (από 80% στο 86%), αλλά και μία ίδια ποσοστιαία αύξηση κατά έξι μονάδες στους Ανεξάρτητους (από 35% στο 41%).

Από την άλλη μεριά, το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ είναι χαμηλότερο από το ποσοστό αποδοχής που είχαν οι προκάτοχοί του στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας τους. Ωστόσο, ο Τραμπ προηγείται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Μπαράκ Ομπάμα, για την αντίστοιχη περίοδο της πρώτης προεδρικής θητείας τους.

Τα ποσοστά της δημοτικότητας του Τραμπ είχαν διακυμάνσεις στις τέσσερις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που πραγματοποίησε το CNN, καθώς καταγράφηκαν στο 35% τον Δεκέμβριο, στο 40% τον Ιανουάριο, στο 35% τον Φεβρουάριο και στο 42% στη νέα δημοσκόπηση. Αναφορικά με την ουσία του ποσοστού αποδοχής, το ποσοστό αυτών που δυναμικά εγκρίνουν την προεδρία Τραμπ καταγράφηκε στο 28% στη νέα δημοσκόπηση, ενώ το ποσοστό όσων αποδοκιμάζουν τον τρόπο άσκησης της προεδρίας του καταγράφηκε στο 46%, παραμένοντας σχετικά σταθερό σε όλη την περίοδο των παραπάνω μηνών. Έτσι, η ταλάντευση αυτή πηγάζει κυρίως από προτιμήσεις που έχουν περιστασιακό χαρακτήρα.

Το πιο θετικό ποσοστό αποδοχής που συγκεντρώνει ο πρόεδρος Τραμπ προέρχεται από τον τομέα της οικονομίας, όπου συγκεντρώνει το 48% των θετικών απόψεων έναντι 45% των αρνητικών απόψεων. Ωστόσο, στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνει την αξιολόγηση για τους χειρισμούς του σε θέματα του αμερικανικού εμπορίου, μέσω της επιβολής δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, αλλά και της γενικότερης επιθετικής στάσης των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, υπό την απειλή εφαρμογής άμεσων μέτρων εμπορικού προστατευτισμού. Στα θέματα του εμπορίου το 38% των ερωτηθέντων εγκρίνει τους χειρισμούς του Τραμπ, ενώ το 50% έχει αρνητική άποψη.

Οι χειρισμοί του προέδρου Τραμπ στα ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής συγκεντρώνουν ποσοστό θετικής αποδοχής 39%, ενώ δεν τις εγκρίνει το 53% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση. Επίσης, ποσοστό 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ εύκολος με τη Ρωσία μέχρι τώρα, ενώ το 41% αξιολογεί ως περίπου σωστούς τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου στο πλαίσιο των σχέσεων με τη Ρωσία. Η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε χθες το πρωί (ώρα ΗΠΑ) πριν από την ανακοίνωση της απέλασης 60 Ρώσων διπλωματών από το αμερικανικό έδαφος.

Ποσοστό 54% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος χειρίζεται την πολιτική για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, ενώ το 36% έχει θετική άποψη. Το ποσοστό αυτό παραμένει σε γενικές γραμμές το ίδιο με αυτό του Φεβρουαρίου.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δημοσιοποιούνται σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από τις αποκαλύψεις για εξωσυζυγικές σχέσεις του Αμερικανού προέδρου και τις προσπάθειες που έγιναν για τη συγκάλυψή τους, ενώ ή ίδια περίοδος έχει σημαδευτεί από τις αποχωρήσεις βασικών στελεχών και συμβούλων της κυβέρνησης Τραμπ, με κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση κλίματος έντασης στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Οι πιο πρόσφατες ηχηρές αποχωρήσεις ήταν του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ.

Παρά το γεγονός ότι η γενικότερη κατάσταση αναστάτωσης που επικρατεί στον Λευκό Οίκο δεν φαίνεται να επηρεάζει τη δημοτικότητα του προέδρου, η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ φαίνεται ότι αμφιβάλλει για τα όσα ισχυρίζεται η πλευρά του Τραμπ, σχετικά με τους ισχυρισμούς για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του προέδρου.

Περίπου τα 2/3 των Αμερικανών δηλώνει ότι πιστεύει τις γυναίκες που ισχυρίζονται ότι είχαν σχέσεις με τον Τραμπ (63%) ενώ μόλις το 21% πιστεύει τις διαψεύσεις του Τραμπ σχετικά με τους παραπάνω ισχυρισμούς. Περίπου οι μισοί και πλέον Αμερικάνοι (51%) πιστεύουν πως οι δύο γυναίκες που έχουν καταθέσει μηνύσεις, επιδιώκουν να ελευθερωθούν από δεσμευτικές για την σιωπή τους συμφωνίες, προκειμένου να μιλήσουν δημόσια για τις σχέσεις τους με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι Αμερικανίδες πιστεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες σε σχέση με τους Αμερικανούς (70% έναντι 54%). Αυτό ισχύει και για τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και για όσους συγκλίνουν με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (45% για τις γυναίκες έναντι 25% για τους άντρες).

Από την άλλη μεριά, ποσοστό 78% των Δημοκρατικών, 49% των Ανεξάρτητων και 25% των Ρεπουμπλικάνων, πιστεύουν ότι οι γυναίκες, θα πρέπει να ελευθερωθούν από τους δεσμευτικούς όρους για την σιωπή τους.

Στις γνώμες ανάλογα με το φύλο, ποσοστό 59% των γυναικών πιστεύει ότι οι γυναίκες που ισχυρίζονται ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον Τραμπ θα πρέπει να μιλήσουν, ενώ το 34% εκτιμά ότι οι δεσμευτικές συμφωνίες θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ. Στους άντρες, ποσοστό 48% υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες εμπιστευτικότητας θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ το 43% τάσσεται υπέρ της άρσης των δεσμευτικών όρων σιωπής.

Αναφορικά με την αξιολόγηση του χαρακτήρα του προέδρου, ο Τραμπ έχει βελτιώσει σχετικά τα ποσοστά του, από τα χαμηλά ποσοστά του περασμένου Νοεμβρίου. Ωστόσο, ποσοστό 52% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τις αλλαγές που χρειάζονται οι ΗΠΑ, ενώ το 60% πιστεύει ότι δεν μπορεί να ενώσει τους Αμερικανούς. Περίπου 6 στους 10 Αμερικανούς δηλώνουν ότι δεν μπορούν να τον δουν ως ηθικό και άξιο εμπιστοσύνης (59%). Επίσης, το 59% δηλώνει ότι δεν αισθάνεται υπερήφανο που ο Τραμπ είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ το 58% εκτιμά ότι ο ίδιος δεν σέβεται το νόμο. Το 56% πιστεύει επίσης ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν νοιάζεται για τους απλούς πολίτες.

Ποσοστό 40% εκτιμά ότι Τραμπ μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κυβέρνησή του, ενώ το ποσοστό αυτό, παραμένει σταθερό από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ είναι χαμηλότερο κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες από το 50% της θετικής εκτίμησης που υπήρχε, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2016.

Χαμηλή παραμένει και η δημοτικότητα των στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ, σε σύγκριση με τη θετική δημοτικότητα των στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων, με σημεία αρνητικού ενδιαφέροντος την καταλληλότητά τους για την άσκηση των καθηκόντων τους, την εκμετάλλευση της θέσης τους για την προώθηση προσωπικών συμφερόντων και την κατάχρηση χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων. Περίπου το 50% των Αμερικανών εκτιμά ότι τα πρόσωπα που διορίζονται από τον Τραμπ σε κυβερνητικές θέσεις δεν έχουν τα κατάλληλα προσόντα σε σύγκριση με τους προκατόχους τους, σε προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ποσοστό 40% των Αμερικανών έναντι ποσοστού 33% πιστεύει ότι τα διορισμένα από τον πρόεδρο Τραμπ πρόσωπα τείνουν προς την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Οι τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς εκτιμούν ότι είναι πιθανό για τα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ να φέρουν μία νέα προοπτική στην άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων τους, αλλά και να περιορίσουν τις δαπάνες.

Η δημοσκόπηση του CNN πραγματοποιήθηκε από την SSRS την περίοδο 22-25 Μαρτίου, με τη συμμετοχή παναμερικανικού δείγματος 1.014 ενήλικων μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων και με τη χρήση ερωτηματολογίου και με περιθώριο λάθους +- 3,7%.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ – CNN


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.