Quantcast
Αντιδρούν στη Γερμανία για την πρόταση Έτινγκερ: Θα πληρώνει επιπλέον 11-12 δισ. ευρώ ετησίως - enikonomia.gr
share

Αντιδρούν στη Γερμανία για την πρόταση Έτινγκερ: Θα πληρώνει επιπλέον 11-12 δισ. ευρώ ετησίως

δημοσιεύτηκε:

«Δίκαιη κατανομή των βαρών» μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει του νέου προϋπολογισμού 2021-2027 ζητούν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αντιδρώντας σε δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, περί ενδεχόμενης επιπλέον επιβάρυνσης της Γερμανίας κατά 11-12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «σημαντικό πρώτο βήμα», αλλά επισήμαναν ότι η συνεισφορά της Γερμανίας, μέσω της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, θα αυξηθεί «κατά έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ» ετησίως και τόνισαν ότι στόχος είναι «να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ικανότητα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα επτά χρόνια». Για αυτό και πρέπει, τόνισαν, να ασκηθεί πίεση για έναν θεμελιώδη εκσυγχρονισμό των κοινοτικών δαπανών και η ΕΕ να θέσει τις σωστές παραμέτρους, ενώ αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και στην πολιτική άμυνας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αυξήσει τον προϋπολογισμό από 1% επί της οικονομικής παραγωγής στο 1,1%, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της μετανάστευσης, της φύλαξης των συνόρων και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αλλά και το έλλειμμα που θα προκύψει από την αποχώρηση της Βρετανίας. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει η Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναφέρεται και η αύξηση της συνεισφοράς της Γερμανίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο ύψος της αύξησης.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.