Quantcast
Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία: Παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Κόντε- Σε πολιτικό αδιέξοδο η χώρα - enikonomia.gr
share

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία: Παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Κόντε- Σε πολιτικό αδιέξοδο η χώρα

δημοσιεύτηκε:

Ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ο γραμματέας του προεδρικού μεγάρου Κυρηνάλιου.

Οι προσπάθειές του, δηλαδή, απέβησαν άκαρπες και είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών.


Πηγή του συνασπισμού δήλωσε νωρίτερα ότι ο Ιταλός Πρόεδρος απέρριψε
την υποψηφιότητα του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού
Οικονομικών.

«Εάν έχουμε έναν υπουργό που δεν εγκρίνεται από το Βερολίνο,
αυτό σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός… στην Ιταλία, αποφασίζουν οι
Ιταλοί», δήλωσε ο Σαλβίνι.

«Σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει
μόνο ένα πράγμα μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν», είπε.

Η πρώτη δήλωση Κόντε μετά τη συνάντηση


Ο καθηγητής Τζουζέπε Κόντε, έκανε μια σύντομη δήλωση κατά την έξοδό του από το μέγαρο Κυρηνάλιο.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν», τόνισε ο Κόντε.

Ματαρέλα: Έκανα ό, τι μπορούσα

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία.

Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.

Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.


Οι δηλώσεις Τζεντιλόνι και Ντι Μάιο

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέςρτζιο Ματαρέλα. «Τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα», είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η απόρριψη του ευρωσκεπτικιστή κθηγητή Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών είναι «απαράδεκτη».

«Πρόκειται για μία πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών», δήλωσε ο Ντι Μάιο μέσω του Facebook. «Ποιος ο λόγος να ψηφίζει κανείς, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;»


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.