Quantcast
Σε περιδίνηση η Τουρκία: Πτώση χωρίς... φρένο για τη λίρα - Μπαίνει σε εφαρμογή το οικονομικό σχέδιο δράσης - enikonomia.gr
share

Σε περιδίνηση η Τουρκία: Πτώση χωρίς… φρένο για τη λίρα – Μπαίνει σε εφαρμογή το οικονομικό σχέδιο δράσης

δημοσιεύτηκε:

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ έχει δηλώσει ότι από σήμερα, Δευτέρα ενεργοποιείται η εφαρμογή του οικονομικού σχεδίου δράσης.

Σε συνέντευξή του στην Hurriyet, ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σχέδιο για την οικονομία, το οποίο θα καθησυχάσει τους επενδυτές, ενώ κινήθηκε στη γραμμή του πεθερού του, ότι δηλ. η διολίσθηση της λίρας αποτελεί μια ‘επίθεση” εναντίον της Τουρκίας.

Η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι μεγάλη και αυτό επηρεάζει και την πορεία του τουρκικού νομίσματος.

Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο στις συναλλαγές στην Ασία νωρίτερα, ξεπέρασε και τις 7 λίρες. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως το 7,24 έναντι του δολαρίου για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα στα 6,97 δολάρια.


Εισαγγελική έρευνα για ενέργειες κατά της οικονομικής ασφάλειας – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.




Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

“Καμπανάκι” από το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo: Επικίνδυνη η κατάσταση- Ζητείστε τη βοήθεια του ΔΝΤ


Στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”¨ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Κλέμενς Φούεστ.

Ο τελευταίος εκτιμά ως “ιδιαίτερα επικίνδυνη και ανησυχητική” την κατάσταση στην Τουρκία και… προτρέπει την Άγκυρα να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ.

«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δηλώνει ο Φούεστ και εξηγεί ότι οι κυρώσεις που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Οι Τούρκοι «πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια του ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον δρόμο. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», δηλώνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ταυτόχρονα ορθή την αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά προειδοποιεί ότι συνοδεύεται από τον κίνδυνο ύφεσης.

«Μακροπρόθεσμα η Τουρκία θα βοηθηθεί μόνο από μια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνεχίζει ο κ. Φούεστ και αναφέρει ότι είναι και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εμποδίσουν την οικονομική κατάρρευσή της, καθώς η χώρα αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο και, επιπλέον, έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία. «Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εύθραυστη και η σταθεροποίηση της Τουρκίας είναι και προς το δικό μας συμφέρον», λέει χαρακτηριστικά.

Θεωρητικά, σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τουρκία με δάνεια συνδεδεμένα με όρους, ωστόσο μια τέτοια επιλογή, λόγω της πολιτικής του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.


Διακοπή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές τριών τουρκικών τραπεζών



Τη διαπραγμάτευση των μετοχών τριών τουρκικών τραπεζών διέκοψε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα, μετά τις απώλειες άνω του 11% που κατέγραφαν οι τίτλοι τους.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι μετοχές της Yapi Kredi, της Akbank και της Isbank σταμάτησαν αυτομάτως από το ηλεκτρονικό σύστημα, καθώς οι απώλειές τους ήταν της τάξεως του 11,5%, του 11,9% και 11,3% αντίστοιχα.

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να διασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα” για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ώρα που η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Επίσης υπογράμμισε ότι θα προσφέρει “όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες”.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε ιλιγγιώδη πτώση φθάνοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.