Quantcast
Reuters: Πέντε ερωτήματα των επενδυτών προς την ΕΚΤ ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης - enikonomia.gr
share

Reuters: Πέντε ερωτήματα των επενδυτών προς την ΕΚΤ ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης

δημοσιεύτηκε:

Η ερχόμενη Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει μία ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να τερματίσει επίσημα το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα στήριξής της, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ.

Ωστόσο, με την οικονομία να εξασθενεί, τις εμπορικές συγκρούσεις να σκιάζουν τις προοπτικές και τους μετωπικούς ανέμους – με τη μορφή της Ιταλίας και του Brexit – να παραμένουν στον ορίζοντα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές κοιτάζουν στο επόμενο έτος και τον τρόπο που η ΕΚΤ θα προστατεύσει την Ευρωζώνη από μία μεγάλη επιβράδυνση. Το Reuters εξετάζει πέντε βασικά ερωτήματα, που βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών, εν όψει της τελευταίας συνέντευξης Τύπου για το 2018 που θα δώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

1. Με ποιους τρόπους η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει την εξασθένιση της οικονομίας;

Η ΕΚΤ είναι πιθανόν να διατηρήσει τη θέση της ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν αρκετά ισχυρές για να της επιτρέψουν να τερματίσει τη σχεδόν τετραετή ποσοτική χαλάρωση (QE). Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία: Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης αυξήθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό δύο και πλέον ετών τον Νοέμβριο, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2015, όταν η ΕΚΤ εφάρμοσε το QE. Οικονομολόγοι αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι πως η ΕΚΤ θα «ψαλιδίσει» αντί να μειώσει πολύ τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, που θα ανακοινώσει την Πέμπτη και θα επιμείνει, επί του παρόντος, στην εκτίμησή της ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι «γενικά ισορροπημένοι».

2. Μπορεί η ΕΚΤ να αλλάξει τις προβλέψεις της για τα επιτόκια;

Πράγματι, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία απότομη αποκλιμάκωση των προσδοκιών αύξησης των επιτοκίων λόγω των ασθενών οικονομικών στοιχείων, των φόβων για εμπορικό πόλεμο και των άστατων αγορών. Οι αγορές δείχνουν ότι οι επενδυτές προβλέπουν μία πιθανότητα περίπου 80% για μία αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) από την ΕΚΤ το επόμενο έτος από 100% πριν από έναν μήνα. Από τον Ιούνιο, η ΕΚΤ διατηρεί τη θέση ότι θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για μεγάλο διάστημα του 2019 και οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της δείχνουν ότι θα εμμείνει σε αυτή παρά την αύξηση των ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας.

3. Πού είναι η από καιρό αναμενόμενη αύξηση του δομικού πληθωρισμού;

Ο γενικός δείκτης τιμών στην Ευρωζώνη αυξάνεται εδώ και μήνες με ρυθμό υψηλότερο από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο πάνω από το 2%. Ο δομικός πληθωρισμός, όμως, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, συνεχίζει να απογοητεύει. Ο δείκτης αυτός – που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ – υποχώρησε στο 1,1% τον Νοέμβριο από 1,2% τον Οκτώβριο. Ένας βασικός δείκτης της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη, εν τω μεταξύ, κυμαίνεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους και πλέον, καθηλωμένος από τις τιμές του πετρελαίου που έκαναν βουτιά περίπου 30% τους δύο τελευταίους μήνες. Με το υπόβαθρο αυτό, δεν θα αποτελέσει έκπληξη μία υποβάθμιση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ μπορεί να τονίσει την οικονομική ώθηση από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, καθώς η Ευρωζώνη είναι καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου και το φθηνότερο αργό αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα.

4. Τι θα πει η ΕΚΤ για τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν;

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κλίνουν στο να κάνουν μόνο μικρές αλλαγές σχετικά με το πώς η τράπεζα θα επενδύει ξανά τα χρήματα από τα ομολόγα που ωριμάζουν, κρατώντας μεταξύ άλλων ανοικτή τη διάρκεια των αγορών, δήλωσαν πηγές με γνώση της συζήτησης στο Reuters τον Νοέμβριο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ δήλωσε πρόσφατα ότι έχουν δίκιο οι αγορές να περιμένουν έναν ακριβέστερο ορισμό στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για τις επανεπενδύσεις, καθώς η ΕΚΤ έχει πει έως τώρα ότι θα τις συνεχίσει για μία παρατεταμένη περίοδο. Οι αγορές βλέπουν τις επανεπενδύσεις να συνεχίζονται για περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων και οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αισθάνονται άνετα με τις προσδοκίες αυτές.

5. Είναι η ώρα για πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια;

Ίσως πλησιάζει η ώρα για έναν νέο γύρο φθηνών, πολυετών δανείων στις τράπεζες, που είναι γνωστά ως στοχευμένες μακροπρόθεσμες χρηματοδοτικές συναλλαγές (Targeted Long-Term Refinancing Operations ή TLTROs). Πηγές ανέφεραν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζητούν τρόπους απογαλακτισμού της Ευρωζώνης από το φθηνό χρήμα, ρίχνοντας ιδέες όπως έναν νέο γύρο TLTRO και σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων. Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα εξακολουθούν να δανείζονται από την ΕΚΤ, ιδιαίτερα μέσω των TLTROs, περισσότερο από όσο καταθέτουν σε αυτή. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες με χαμηλή ρευστότητα των χωρών αυτών θα πρέπει να στηρίζονται στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες ρευστότητας της ΕΚΤ όταν λήξουν τα TLTROs. Επειδή αυτό θα ωθούσε ανοδικά το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού, το οποίο συνδέεται σήμερα με το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ που είναι αρνητικό, εντείνεται η συζήτηση για έναν νέο γύρο TLTROs. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι ανοικτοί να συζητήσουν έναν νέο γύρο πολυετών δανείων στις τράπεζες το επόμενο έτος, αν και με διαφορετικούς όρους από τους προηγούμενους, σημείωσαν οι πηγές. Ωστόσο, η συζήτηση αυτή μόλις αρχίζει και δεν αναμένεται την Πέμπτη μία απόφαση για το θέμα αυτό.


Τέλος επισημαίνεται ότι, η ερχόμενη Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει μία ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να τερματίσει επίσημα το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα στήριξής της, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


share
Σχόλια Αναγνωστών

Reuters: Πέντε ερωτήματα των επενδυτών προς την ΕΚΤ ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης

δημοσιεύτηκε:

Τα πέντε βασικά ερωτήματα που βρίσκονται στο ραντάρ των αγορών ενόψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη παραθέτει το πρακτορείο ειδήσεων, Reuters.

Αναλυτικά, αυτά είναι τα εξής:
1. Πόσο μπορεί να αυξήσει η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων;
Η καθυστέρηση μίας πρόσθετης στήριξης θα διατηρούσε την πίεση στους πολιτικούς της Ευρώπης να δράσουν και θα έδινε περισσότερο χρόνο στην ΕΚΤ να εκτιμήσει τον αντίκτυπο της έκδοσης ομολόγων από την ΕΕ στο πρόγραμμά της για αγορές τίτλων. Πολλοί οικονομολόγοι, ωστόσο, αναμένουν ότι το έκτακτο πρόγραμμά της αγορών λόγω της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP), ύψους 750 δισ. ευρώ, θα αυξηθεί κατά 500 δισ. ευρώ, ενώ η ABN Amro θεωρεί ότι θα διπλασιαστεί. Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της, τα απαισιόδοξα οικονομικά στοιχεία και οι προσδοκίες μίας περαιτέρω εκτίναξης των δημόσιων δαπανών και των εκδόσεων ομολόγων υποδηλώνουν ότι μία κίνηση της ΕΚΤ τον Ιούνιο παραμένει πιθανή, αναφέρουν οικονομολόγοι.
2. Είναι βέβαιο ότι το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μειώνει την πίεση στην ΕΚΤ;
Η ΕΚΤ καλούσε από καιρό τους ηγέτες της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την ανάπτυξη, με τις ελπίδες για αυτό να είναι μεγάλες μετά την πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης την περασμένη εβδομάδα. Το σχέδιο απαιτεί την ομόφωνη έγκριση από τις χώρες της ΕΕ και είναι απίθανο να καθυστερήσει την ανάληψη μεγαλύτερης δράσης τώρα, σύμφωνα με οικονομολόγους. Αν η πρόταση επικυρωθεί, το σχέδιο ανάκαμψης θα αποτελούσε το πρώτο βήμα προς την κοινή έκδοση χρέους ως ενός μείζονος χρηματοδοτικού μέσου. Η προοπτική κοινών ομολόγων της ΕΕ θα ενθάρρυνε την ΕΚΤ να αγοράσει περισσότερα υπερεθνικά ομόλογα.
3. Θα μπορούσε η ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα επιχειρήσεων που έχασαν την επενδυτική διαβάθμισή τους στην πανδημία;
Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει τα ομόλογα εταιρειών (“fallen angels”) που έχουν χάσει την επενδυτική διαβάθμισή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά πολλοί αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την αγορά τέτοιου ριψοκίνδυνου χρέους. Η ΕΚΤ απογοήτευσε τις αγορές τον Απρίλιο, όταν επέλεξε να μη συμπεριλάβει τα ομόλογα αυτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της, ενώ χαλάρωσε τους κανόνες της για τη χορήγηση δανείων με ενέχυρο τίτλους που έχουν υποβαθμιστεί πρόσφατα
4. Τι θα δείχνουν οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις;
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένει τώρα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8% έως 12% φέτος έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 5% έως 12%. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ, που θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, είναι πιθανόν να αντανακλούν τις πιο απαισιόδοξες δηλώσεις και να δικαιολογήσουν τη μεγαλύτερη στήριξη.
5. Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου έχει μειώσει την ικανότητα της ΕΚΤ να κάνει «ό,τι χρειαστεί»;
Η ΕΚΤ πρέπει να δικαιολογήσει τη θέση της έως τον Αύγουστο, διαφορετικά η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank πρέπει να σταματήσει να αγοράζει γερμανικά ομόλογα στο πλαίσιο του QE της ΕΚΤ. Πηγές δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ καταρτίζει σχέδια έκτακτα σχέδια για να υλοποιήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων χωρίς τη συμμετοχή της Bundesbank. Αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα τονίσει την ανεξαρτησία και τη δέσμευσή της στα προγράμματα στήριξης.

Τι περιμένουν οι επενδυτές
Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι επενδυτές ελπίζουν ότι η συνεδρίαση της Πέμπτης της ΕΚΤ θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης που έχει πληγεί πολύ από την πανδημία του κορονοϊού. Το δημοσιονομικό πακέτο, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχής μειώνει την πίεση στην ΕΚΤ να δράσει γρήγορα. Για πολλούς οικονομολόγους, όμως, το επιχείρημα για άμεση στήριξη από την ΕΚΤ είναι επιτακτικό, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε με ρυθμό – ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο και αναμένεται μία ακόμη χειρότερη επίδοση στο δεύτερο τρίμηνο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.