Quantcast
Διπλωματική αντιπαράθεση στην ΑΟΖ της Κύπρου - Με διάβημα απαντά η Λευκωσία στο Λονδίνο - enikonomia.gr
share

Διπλωματική αντιπαράθεση στην ΑΟΖ της Κύπρου – Με διάβημα απαντά η Λευκωσία στο Λονδίνο

δημοσιεύτηκε:

Ένας διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα πάνω στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από κυπριακής πλευράς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τουρκικής αγωνίζονται προκειμένου να περάσουν σε εταίρους και ξένους τις θέσεις τους σε σχέση με δικαιώματα και διεκδικήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Η κυπριακή πλευρά, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών, εξηγεί σε εταίρους στην ΕΕ και άλλα εμπλεκόμενα μέρη πως η δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί πράξη παράνομη. Η τουρκική πλευρά κινητοποιείται προκειμένου να εξηγήσει ότι η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη», όπως στην τελευταία ενημερωτική σύναξη πρέσβεων στην Άγκυρα. Στην ενημέρωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε και η Ελλάδα.

Στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυπριακή πλευρά κινείται κατά τρόπο μεθοδικό χωρίς να υπάρχει βιασύνη ως προς τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν κατά της Τουρκίας. Η Λευκωσία γνωρίζει πως τα όποια μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση αναζητεί στηρίγματα εντός και εκτός Ευρώπης, η Βρετανία για άλλη μία φορά έρχεται να προσθέσει στα υφιστάμενα προβλήματα θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, με χθεσινή του τοποθέτηση γκρίζαρε την κυπριακή ΑΟΖ όταν κλήθηκε να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις. Δήλωσε πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Δήλωση η οποία δεν αφορά μόνο στην Τουρκία αλλά ευθέως στρέφεται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαμβανομένου υπόψη των αμφισβητήσεων από πλευράς Άγκυρας. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε απαράδεκτο τον Βρετανό υπουργό. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το έχει κάνει και στο παρελθόν αναγγέλλοντας ότι «θα γίνουν τα δέοντα διαβήματα» προς την κατεύθυνση της βρετανικής κυβέρνησης.

Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση στην περιοχή.

Δύο από τους χάρτες οι οποίοι, σύμφωνα με τον CNNTurk, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του μπρίφινγκ στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Χάρτης με τα δύο σημεία όπου η Τουρκία λέει ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις



Ο χάρτης με τον τουρκικό διαχωρισμό ΑΟΖ



Η απάντηση του Βρετανικού ΥΠΕΞ στη δήλωση Ντάνκαν για “αμφισβητούμενη κυριαρχία σε ΑΟΖ”

Η δήλωση έγινε προς τον φιλοκύπριο Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου Μάικ Φρηρ, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις επί της τοποθέτησης Ντάνκαν εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δήλωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τον κ. Φρηρ αρχίζει με επανάληψη της διατύπωσης του υπουργού Ευρώπης: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου προτίθεται να ζητήσει μεγαλύτερη σαφήνεια από το Foreign Office.

Ήδη, δημοσιοποιώντας την απάντηση προς τον κ. Φρηρ, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπει τη βρετανική κυβέρνηση να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει τα πολεμικά και γεωτρητικά πλοία της από την ΑΟΖ της Κύπρου, όπως έχουν ζητήσει το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, οι Συντηρητικοί βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Τζούλιαν Νάιτ και ο Εργατικός Πάμπος Χαραλάμπους.

Πηγή πληροφοριών: philenews, sigmalive, KYΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.