Quantcast
Oxford Economics: Μπορεί και να μην είναι καταστροφή ένα Grexit - enikonomia.gr
share

Oxford Economics: Μπορεί και να μην είναι καταστροφή ένα Grexit

δημοσιεύτηκε:

Η ιστορία δείχνει ότι βγαίνοντας από το ευρώ η Ελλάδα, ίσως και να μην ήταν μια αναπόφευκτη καταστροφή, λέει ο Άνταμ  Σλάτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics.

Σύμφωνα με την εμπειρία, περισσότερες από 70 χώρες που έχουν εγκαταλείψει νομισματικές ενώσεις από το 1945, μόνο μια μικρή μειοψηφία υπέστησαν μεγάλες απώλειες στην παραγωγή, αναφέρει μια πρόσφατη μελέτη.

Οι περισσότερες από αυτές, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία, κλονίστηκαν από άλλους λόγους, όπως ο εμφύλιος πόλεμος.

Ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ελλάδα θα μπορούσε να εξακολουθεί να μειώνεται κατά περίπου 10%, η πτώση θα μπορούσε να είναι περιορισμένη και η οικονομία μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα που να επιτρέπουν μια αξιοπρεπή ανάκαμψη.

“Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αν ξεπεραστεί η σημαντική αρχική πτώση του ΑΕΠ, μπορεί να είναι η ισχυρή ανάκαμψη”, δήλωσε ο Σλάτερ.

“Πολλά εξαρτώνται από το πώς θα γίνει η διαχείριση της μετάβασης”.

Η Τσεχοσλοβακία, για παράδειγμα, διέλυσε τη νομισματική της ένωση το 1993 σε διάστημα μόλις πέντε εβδομάδων.

Η παραγωγή της Σλοβακίας μειώθηκε κατά λιγότερο από το 4% εκείνο το έτος και το 1995 ήταν 10% υψηλότερο από ό, τι ήταν το 1992.

 

Αντίκτυπος στην ανάπτυξη

 

Οι υπολογισμοί του Σλάτερ δείχνουν ότι στις οικονομίες που υπήρξε νομισματική αλλαγή, καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο ύψους 2,7% κατά το έτος της διάλυσης και 3,2% από το προηγούμενο έτος της διάσπασης στο έτος μετά από αυτό.

Συνολικά, η ανάπτυξη ήταν θετική σε περίπου δύο τρίτα των περιπτώσεων και αρνητική σε περίπου ένα τρίτο αυτών.

Πολύ αρνητικά αποτελέσματα, με πτώση πάνω από 20% του ΑΕΠ, συνέβη μόλις στο 8% των περιπτώσεων.

Για παράδειγμα, η Λετονία υπέστη την πιο οδυνηρή έξοδο από τη Σοβιετική Ένωση.

Πώς, λοιπόν, η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την έξοδο;

Ο Σλάτερ υπολογίζει ότι θα επωφεληθεί από την ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία, τις εξαγωγές της και τις χαλαρές νομισματικές συνθήκες.

Με τη χρεοκοπία, η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να βρει τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ κάθε πτώση των μετοχών είναι απίθανο να βλάψει τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν μόνο το 2% των περιουσιακών τους στοιχείων σε μετοχές.

Μόλις περάσει το σοκ του Grexit, οι αγορές θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη και ράλι.

Ένα τέτοιο επιχείρημα δίνει υποστήριξη σε εκείνους τους Έλληνες που θεωρούν ότι θα μπορούσε η χώρα να βγει από το ευρώ με μικρό μακροπρόθεσμο κόστος για την οικονομία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.