Quantcast
"Κραχ" στην Αργεντινή μετά τις προκριματικές εκλογές - Κατακρημνίστηκαν πέσο και Χρηματιστήριο - enikonomia.gr
share

“Κραχ” στην Αργεντινή μετά τις προκριματικές εκλογές – Κατακρημνίστηκαν πέσο και Χρηματιστήριο

δημοσιεύτηκε:

Μαύρη Δευτέρα βιώνει η Αργεντινή μετά το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών στη χώρα και την ήττα του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι, καθώς κατακρημνίστηκαν το πέσο και το Χρηματιστήριο.

Οι προκριματικές θεωρούνται η πρόβα τζενεράλε των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, όπουο Μάκρι θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στην ηγεσία της χώρας.

Στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, ο δείκτης κατρακύλησε με απώλειες άνω του 10%, προτού καταρρεύσει κατά 30% στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο δείκτης Merval είχε καταγράψει άνοδο 8%, αντανακλώντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Από την πλευρά του, το πέσο Αργεντινής κατέρρευσε αρχικά έως 30,3% στο χαμηλό ρεκόρ των 65 πέσο ανά δολάριο, ενώ αργότερα η ισοτιμία του βρέθηκε στα 53 πέσο ανά δολάριο, ήτοι 14% περισσότερο σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής, όπου το δολάριο ισοδυναμούσε με 46,55 πέσο. Ορισμένα ανταλλακτήρια συναλλάγματος προτίμησαν ακόμη και να σταματήσουν να ανταλλάσουν δολάρια.

«Μια ρήξη στις πολιτικές αποφάσεις (της επόμενης κυβέρνησης της Αργεντινής) αποτελεί πλέον το πιθανότερο σενάριο» επισημαίνεται σήμερα σε σημείωμα της τράπεζας JP Morgan για να εξηγήσει την ανησυχία των αγορών.

Στην Αργεντινή, η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε ύφεση από τον περασμένο χρόνο, ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη, στο 40% όπως και η ανεργία στο 10,1%.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.