Quantcast
"Πυρά" της Bild στον Ντράγκι: Ο κόμης... Ντράγκουλας ρουφάει το αίμα των καταθέσεών μας - enikonomia.gr
share

“Πυρά” της Bild στον Ντράγκι: Ο κόμης… Ντράγκουλας ρουφάει το αίμα των καταθέσεών μας

δημοσιεύτηκε:

“Πυρά” κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξαπολύει η Bild χαρακτηρίζοντάς τον «κόμη…Ντράγκουλα που “ρουφάει το αίμα” από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Γερμανών καταθετών.

Το δημοσίευμα ήρθε μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αποδοχής
καταθέσεων.


Στο πρωτοσέλιδο της Bild –και με τη βοήθεια του φωτομοντάζ– εμφανίζεται ο Ντράγκι με κυνόδοντες και στολή βαμπίρ.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα σχεδόν μια δεκαετία μετά την κρίση χρέους της Eυρωζώνης, η ΕΚΤ μείωσε χθες το βασικό επιτόκιο καταθέσεων ακόμα περισσότερο σε αρνητικό έδαφος και υποσχέθηκε αγορές ομολόγων για όσο χρειαστεί προκειμένου να οδηγήσει το κόστος δανεισμού ακόμα χαμηλότερα.

Τα μεγαλύτερα των αναμενόμενων μέτρα στήριξης της οικονομίας τροφοδότησαν άμεσα ανησυχίες μεταξύ των φειδωλών Γερμανών, που εδώ και χρόνια παραπονιούνται ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ τους αφαιρούν τη δυνατότητα να έχουν αξιοπρεπείς αποδόσεις από τις καταθέσεις τους.

«Συνεχίζεται ο τρόμος για τους Γερμανούς καταθέτες», ανέφερε η Bild.

Η εφημερίδα έχει θέσει και στο παρελθόν στο στόχαστρό της τον Ντράγκι. Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η Bild προσέφερε στον Ιταλό αξιωματούχο ένα πρωσικό κράνος από το 1871 προκειμένου να δείξει πως πιστεύει ότι εκείνος θα εμμείνει στη γερμανικού στυλ πειθαρχία. Ο Ντράγκι τοποθέτησε το κράνος σε ένα ράφι στο γραφείο του.

Εκφράζοντας την οργή των Γερμανών, ο Χέλμουτ Σλέβαϊς, πρόεδρος της πανίσχυρης ένωσης γερμανικών ταμιευτηρίων, δήλωσε ότι το τελευταίο πακέτο πολιτικής της ΕΚΤ «κάνει περισσότερο κακό παρά καλό».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προσπάθησε να καθησυχάσει τους ανήσυχους καταθέτες πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. «Οι περισσότερες συμβάσεις που έχουν οι πελάτες με τις τράπεζές τους δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή επιτόκια σε τέτοια ‘τιμωρητικά’ επίπεδα, άρα το πρόβλημα δεν είναι οξύ», δήλωσε ο Σολτς. «Τα συμβούλια των τραπεζών είναι αρκετά έξυπνα για να αντιληφθούν τι θα προκαλούσαν με επιτόκια σε τέτοια ‘τιμωρητικά’ επίπεδα».

Ωστόσο, το μέλος του συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της Bundesbank, Γιόαχιμ Βούρμελινγκ είχε διαφορετική άποψη: «Οι τράπεζες θα μπορούσαν σύντομα να μετακυλήσουν τα χαμηλότερα επιτόκια σε ακόμα περισσότερους πελάτες», δήλωσε ο Βούρμελινγκ στο περιοδικό Focus.

Οι Γερμανοί ανέκαθεν θεωρούσαν τη Bundesbank πυλώνα σταθερότητας και εγγυητή ενός σταθερού νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ιδρύθηκε το 1957 και τα επόμενα χρόνια αποτέλεσε πρότυπο για την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών. Ωστόσο σήμερα ο πρόεδρός της είναι απλά μία φωνή στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ο νέος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας, ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, που επίσης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η πολιτική της ΕΚΤ συνάντησε «αντίσταση» στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας. Ερωτηθείς για το εάν τα νέα μέτρα ήταν λάθος, ο Χόλτσμαν δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg: «Είμαι βέβαιος ότι αυτή η ιδέα πέρασε από το μυαλό κάποιων και σίγουρα πέρασε από το δικό μου μυαλό».


Πηγές: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Bild

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.