Quantcast
HΠΑ: Η Fed δεν βλέπει αυξήσεις επιτοκίων το 2020 - enikonomia.gr
share

HΠΑ: Η Fed δεν βλέπει αυξήσεις επιτοκίων το 2020

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα θα συνεδριάσει για τελευταία φορά το 2019 η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο της θα είναι το 2020 το μισό σε σχέση με αυτό που ήταν τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ανέλαβε την προεδρία της ο Τζερόμ Πάουελ. Η Fed αναμένεται να αφήσει σήμερα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της σε ένα επίπεδο μεταξύ του 1,5% και του 1,75% και να επαναλάβει ότι πιθανόν να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους, αν όχι όλου, του 2020 που είναι έτος προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο του 2019, που έγιναν οι πρώτες οικονομικές προβλέψεις με επικεφαλής τον Πάουελ, η μέση πρόβλεψη ήταν ότι το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 3,4% στο τέλος του 2020. Έχοντας αναθεωρήσει έκτοτε σταθερά προς τα κάτω τις προσδοκίες, οι αξιωματούχοι της Fed είναι πιθανόν να επαναλάβουν, ίσως εντονότερα, το μήνυμα που έστειλαν στα τέλη Οκτωβρίου, όταν μειώθηκε για τελευταία φορά το κόστος δανεισμού, ότι μόνο ένα «σημαντικό» σοκ στην οικονομία – θετικό ή αρνητικό – θα τους παρακινήσει να μεταβάλουν τα επιτόκια ξανά.

Η Fed αναμένεται να εκδώσει στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας την ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και τις οικονομικές προβλέψεις.

Είναι πιθανόν η απόφαση για τα επιτόκια να είναι ομόφωνη, κάτι που θα είναι μία μεγάλη επιτυχία για τον Πάουελ, καθώς η Fed ήταν κατά διαστήματα πολύ διχασμένη το 2019, με έως και τρεις από τους δέκα αξιωματούχους της να διαφωνούν με ορισμένες αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.