Quantcast
ICIJ: Tα 214.000 ονόματα των «Panama Papers» - enikonomia.gr
share

ICIJ: Tα 214.000 ονόματα των «Panama Papers»

δημοσιεύτηκε:

Τα Έγγραφα των Panama Papers, δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Μια βάση δεδομένων που περιέχει που περιέχει 214.000 ονόματα εταιρειών και μετόχων είναι πλέον προσβάσιμη για το κοινό και σηκώνει το πέπλο που κάλυπτε τις εταιρείες-βιτρίνες με έδρα σε 21 φορολογικούς παραδείσους, από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους ως το Χονγκ Κονγκ και την αμερικανική πολιτεία της Νεβάδας.

Τουλάχιστον 272 ονόματα Ελλήνων εμπεριέχει, μέχρι στιγμής αφού αναμένεται μάνας να εμπλουτιστεί με καινούργια στοιχεία και ονόματα, η λίστα των Panama Papers την οποία έχουν θέσει επι τάπητος και διερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση διότι διέθετε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, είναι ανάμεσα σε αυτά που περιέχονται στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων, που αποκαλύπτει ένα δίκτυο εταιρειών-βιτρινών που είχε δημιουργήσει στις Σεϊχέλες και στον Παναμά για να καλύψει τα ίχνη του.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της ICIJ εξήγησε ότι η δημοσίευση των εγγράφων αυτών αποφασίστηκε για να υπάρξει «διαφάνεια», αλλά επίσης και με την ελπίδα να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, με τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών.
Η ICIJ ωστόσο διευκρινίζει πως μόνο ένα μέρος των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων χρησιμοποιήθηκε για τροφοδοτηθεί η βάση δεδομένων που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Η Μοσάκ Φονσέκα αντέδρασε στη δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών με την απειλή ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, στις αρχές του Απριλίου, στο σκάνδαλο των Εγγράφων του Παναμά ενεπλάκησαν οι αρχηγοί των κρατών της Αργεντινής, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά επίσης αστέρες του ποδοσφαίρου (Λιονέλ Μέσι) ή της μεγάλης οθόνης (Πέδρο Αλμοδόβαρ), προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη κι αναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

Πιέστε εδώ για να δείτε όλες τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα των Panama Papers.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.