share

Άδεια για γυναίκες με πόνους περιόδου: Σε ποιες χώρες προβλέπεται το δικαίωμα για τις εργαζόμενες

δημοσιεύτηκε:

Νέα ειδική άδεια χορηγούν εργοδότες ορισμένων χωρών σε εργαζόμενες γυναίκες.

Πρόκειται για την “άδεια εμμήνου ρύσεως” που παραχωρείται σε κάποιες εργαζόμενες με επώδυνα συμπτώματα περιόδου,  ωστόσο αυτό υφίσταται σε κάποιες χώρες κυρίως στην Ασία, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα σπάνιο δικαίωμα. Αναλυτικά:

  • Ισπανία: Ένα δικαίωμα προς απόκτηση

Η αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας παρουσίασε στις 17 Μαΐου ένα νομοσχέδιο για την θέσπιση «άδειας εμμήνου ρύσεως», η οποία δεν θα έχει περιορισμένη διάρκεια, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση. “Θα γίνουμε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα εισαγάγει μια προσωρινή αναρρωτική άδεια με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος για την επώδυνη έμμηνο ρύση, που καθιστά την εργαζόμενη μη λειτουργική”, σχολίασε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο. Το κείμενο πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή όπου η κυβέρνηση είναι μειοψηφία, προτού τεθεί σε ισχύ.

  • Ιαπωνία: Νόμος από το 1947

Στην Ιαπωνία, το δικαίωμα στην “άδεια εμμήνου ρύσεως” κατοχυρώθηκε με νόμο από το 1947: οι εταιρείες δεν μπορούν να εξαναγκάσουν μια εργαζόμενη να εργαστεί εάν ζητήσει να λάβει “άδεια εμμήνου ρύσεως”. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των ημερών που μπορούν να ληφθούν για αυτό το είδος άδειας, αλλά συνήθως είναι άνευ αποδοχών.

Το 30% των εταιρειών προσφέρεται να καταβάλλει μερικώς ή πλήρως τον μισθό κατά τις ημέρες αυτές, σύμφωνα με μελέτη του ιαπωνικού υπουργείου Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε το 2020 σε 6.000 εταιρείες.  Αυτή η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 0,9% των υπαλλήλων που δικαιούται να λάβει αυτή την άδεια απάντησε ότι το έχει κάνει.

  • Νότια Κορέα: μία ημέρα τον μήνα

Στη Νότια Κορέα επιτρέπεται στις εργαζόμενες να παίρνουν “άδεια εμμήνου ρύσεως” μία ημέρα το μήνα, η οποία είναι άνευ αποδοχών. Στις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ύψους περί τα 3.750 ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα του 2018, το 19% των γυναικών εργαζομένων δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το δικαίωμα αυτό.

  •  Ινδονησία: μία ή δύο ημέρες ανά έμμηνο κύκλο

Στην Ινδονησία, ένας νόμος που υιοθετήθηκε το 2003 προβλέπει μια ή δύο ημέρες άδεια μετ’ αποδοχών κατά την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου σε περίπτωση επώδυνων συμπτωμάτων. Ο νόμος υποχρεώνει μόνο τις γυναίκες εργαζόμενες να ενημερώνουν τους εργοδότες τους για την ημερομηνία λήψης αυτών των αδειών. Όμως οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του επαφίονται στις εταιρείες και τους υπαλλήλους τους. Στην πράξη, πολλές εταιρείες επιτρέπουν μόνο μια μέρα άδειας ή ακόμα και καμία, επιλέγοντας να αγνοήσουν το νόμο.

  • Ταϊβάν: τρεις ημέρες το μέγιστο ετησίως

Η Ταϊβάν αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα σε “άδεια εμμήνου ρύσεως” για τις εργαζόμενες από μια ημέρα τον μήνα μέχρι συνολικά τρεις ημέρες τον χρόνο. Ωστόσο, εξακολουθεί να επιτρέπεται στις εργαζόμενες να επωφεληθούν από περισσότερες ημέρες τέτοιας άδειας, οι οποίες όμως υπολογίζονται ως κανονικές ημέρες αναρρωτικής άδειας. Η άδεια “εμμήνου ρύσεως” καταβάλλεται όπως και η αναρρωτική άδεια, δηλαδή για τις μισές εργάσιμες ημέρες.

  • Ζάμπια: “Η γιορτή των μαμάδων” από το 2015

Χώρα της νότιας Αφρικής, η Ζάμπια, ψήφισε νόμο το 2015 που χορηγεί στις γυναίκες το δικαίωμα σε “άδεια εμμήνου ρύσεως”, η οποία τους επιτρέπει να παίρνουν μια επιπλέον ημέρα άδεια το μήνα, χωρίς την υποχρέωση προηγούμενης ενημέρωσης ή ιατρικό πιστοποιητικό σε περίπτωση επώδυνης περιόδου. Η άδεια αυτή ονομάζεται “γιορτή των μαμάδων” και σε γενικές γραμμές είναι αποδεκτή, αλλά ορισμένοι εργοδότες παραμένουν επιφυλακτικοί και απαιτούν, για παράδειγμα, εκ των προτέρων ενημέρωση από τις εργαζόμενες. “Ορισμένες εταιρείες δεν θέλουν καν να ακούσουν για το γεγονός ότι οι εργαζόμενές τους δικαιούνται άδεια για την ‘γιορτή των μαμάδων'”, εξηγεί η Ρουθ Κανιάνγκα Κάμουι, μια ειδική στον τομέα της επικοινωνίας και ακτιβίστρια του φεμινιστικού κινήματος. “Όμως, χάρη στα συνδικάτα, όλο και περισσότερες εργαζόμενες ασκούν το δικαίωμά τους”, εξηγεί η ίδια.

  • Τι ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο

εργαζόμενες

Αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσφέρουν στις υπαλλήλους τους τη δυνατότητα να πάρουν “άδεια εμμήνου ρύσεως”. Η πρωτοβουλία αυτή είναι πρόσφατη με σχετικές ανακοινώσεις να έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες ή χρόνια. Το αυστραλιανό συνταξιοδοτικό ταμείο Future Super, η ινδική εταιρεία διανομής έτοιμων γευμάτων Zomato καθώς και η γαλλική εταιρεία κατασκευής επίπλων Louis Design προσφέρουν έξι, δέκα ή 12 ημέρες επιπλέον άδεια μετ’ αποδοχών ετησίως στις υπαλλήλους τους που ταλαιπωρούνται από επώδυνα συμπτώματα περιόδου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.