Quantcast
Αγορά Εργασίας: Αυτό που ψάχνουν και θα ψάχνουν οι εργοδότες - enikonomia.gr
share

Αγορά Εργασίας: Αυτό που ψάχνουν και θα ψάχνουν οι εργοδότες

δημοσιεύτηκε:

Μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας  με εκατομμύρια θέσεις εργασίας να χάνονται και με νέες αναζητήσεις εκ μέρους των εργοδοτών, ως προς τα προσόντα των εργαζομένων τους, επιφυλάσσει το μέλλον, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η έκθεση τονίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της αγοράς, για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, και αναφέρει ποιες δεξιότητες είναι βασικές, αλλά και ποιες θα είναι κρίσιμες  τα επόμενα χρόνια. Η έκθεση βασίζεται σε έρευνα 803 εταιρειών, σε 27 βιομηχανικούς ομίλους, σε 45 διαφορετικές οικονομίες.

Οι νέες προτεραιότητες

Σύμφωνα με την έκθεση, οι  δεξιότητες αναλυτικής και δημιουργικής σκέψης καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις  στην προτίμηση των εργοδοτών, αυτήν τη στιγμή. Ο εργαζόμενος σήμερα πρέπει να είναι αποτελεσματικός,  ανθεκτικός, ευέλικτος και ευκίνητος, να έχει κίνητρα αλλά και αυτογνωσία, όπως και διάθεση για αδιάκοπη μάθηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  μόνο μία δεξιότητα που σχετίζεται με την τεχνολογία  -η τεχνολογική εκπαίδευση-  βρίσκεται στις 10 πρώτες θέσεις και συγκεκριμένη στην έκτη. Η ικανότητα κατανόησης και εργασίας με τεχνητή νοημοσύνη και big data κατατάσσεται σήμερα μόλις  την 15η θέση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 και το 2020, ο αριθμός των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα  και που θεώρησαν την αναλυτική σκέψη ως βασική δεξιότητα ήταν μεγαλύτερος από εκείνες που θεωρούσαν τη δημιουργική σκέψη ως βασική δεξιότητα κατά 35% και 38%, αντίστοιχα. Αυτή η ψαλίδα έχει πλέον μειωθεί στο 21% και μπορεί να συνεχίσει να κλείνει.

Το μέλλον

Οι  εργοδότες εκτιμούν πως το 44% των δεξιοτήτων των εργαζομένων θα διαταραχθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.  Η δημιουργική σκέψη είναι η δεξιότητα που αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Ακολουθεί η αναλυτική σκέψη και τη γνώση της τεχνολογίας. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις θα αποτελέσουν βασικό μοχλό για την εμφάνιση νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα εξαφανίζονται οι σημερινές .

Η γνώση της τεχνητής νοημοσύνης και των big data έρχεται στην έβδομη θέση, με τον κλάδο να  ανθεί πλέον. Οι λεγόμενες ήπιες ικανότητες,  όπως η περιέργεια και η δια βίου μάθηση, η ανθεκτικότητα και η ευελιξία θα γίνουν επίσης ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους.  Οι σωματικές δεξιότητες αναμένεται να είναι λιγότερο σημαντικές στο μέλλον.

Οι 10  πιο σημαντικές δεξιότητες

Σύμφωνα με την έκθεση Future of Jobs του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι δέκα πιο σημαντικές δεξιότητες είναι:

1. Αναλυτική σκέψη

2. Δημιουργική σκέψη

3. Ανθεκτικότητα, ευελιξία και ευκινησία

4. Κίνητρα και αυτογνωσία

5. Περιέργεια και δια βίου μάθηση

6. Τεχνολογικές γνώσεις

7. Αξιοπιστία και προσοχή στη λεπτομέρεια

8. Ενσυναίσθηση και ενεργητική ακρόαση

9. Ηγεσία και κοινωνική επιρροή

10. Ποιοτικός έλεγχος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.