Quantcast
Αμετάβλητα για τρίτη συνεχόμενη φορά άφησε η ΕΚΤ τα επιτόκια της - enikonomia.gr
share

Αμετάβλητα για τρίτη συνεχόμενη φορά άφησε η ΕΚΤ τα επιτόκια της

δημοσιεύτηκε:

Αμετάβλητα για τρίτη συνεχόμενη φορά άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, όπως αναμένονταν. Όπως αναφέρει η ΕΚΤ  σε ανακοίνωσή της, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Παράλληλα επισημαίνεται πως το επιτόκιο καταθέσεων παραμένει στο 4%, ενώ το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν στο 4,50%, 4,75% και 4 % αντίστοιχα.

Για τον πληθωρισμό

Επίσης η ΕΚΤ αναφέρεται και στον πληθωρισμό. Όπως επισημαίνεται σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ  βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα  χρειαστεί.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με περιορισμένο ρυθμό και ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο σε μηναία βάση . Το Διοικητικό Συμβούλιο θα σταματήσει στο τέλος του 2024 τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΚΤ εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.