Quantcast
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Τι αναφέρει η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - enikonomia.gr
share

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Τι αναφέρει η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

δημοσιεύτηκε:

Σε συμφωνία για την επίτευξη πιο φιλόδοξων στόχων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2030 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτός είναι σημαντικός πυλώνας των σχεδίων της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απομάκρυνση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Επίσης τα κράτη- μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι η 27μελής της  Ένωσης  θα λαμβάνει μέχρι το 2030 το 42,5% της ενέργειάς της από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως από αιολική και η ηλιακή,  επεσήμανε το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρκους  Πίπερ.

Η πολιτική συμφωνία

Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει  να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη- μέλη της ΕΕ, πριν γίνει  νόμος. Οι ψηφοφορίες αυτές είναι συνήθως τυπικές και εγκρίνουν τη συμφωνία χωρίς αλλαγές.

Ο νέος νόμος θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο της ΕΕ για μερίδιο της Ανανεώσιμης Ενέργειας 32% μέχρι το 2030.

Υπενθυμίζεται πως το 2021 η ΕΕ έπαιρνε το 22% της ενέργειάς της από Ανανεώσιμες Πηγές,  ωστόσο το ποσοστό αυτό διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών. Το υψηλότερο ποσοστό ενέργειας

από Ανανεώσιμες Πηγέςεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ το λαμβάνει η Σουηδία καθώς παίρνει το 63% , ενώ στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία και την Ιρλανδία οι Ανανεώσιμες Πηγές εξασφαλίζουν λιγότερο από το 13% της ενέργειας που χρησιμοποιούν.

Μια ταχεία στροφή προς την ανανεώσιμη ενέργεια έχει κρίσιμη σημασία, αν η ΕΕ  εφαρμόσει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή, μεταξύ των  οποίων συμπεριλαμβάνονται  ο στόχος  να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οι στόχοι για την Ανανεώσιμη Ενέργεια έχουν αποκτήσει επιπλέον σημασία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η ΕΕ έχει δηλώσει πως θα βάλει τέλος στην εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027 – και [πως σχεδιάζει να το πετύχει κυρίως μέσω της τοπικής παραγωγής ενέργειας χαμηλού άνθρακα.

Η επίτευξη των νέων στόχων θα απαιτήσει μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.