Quantcast
Ανατροπή: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανοίγει τον δρόμο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε ΠΓΔΜ και Αλβανία - enikonomia.gr
share

Ανατροπή: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανοίγει τον δρόμο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε ΠΓΔΜ και Αλβανία

δημοσιεύτηκε:

Κόντρα στις πληροφορίες ότι Γαλλία και Ολλανδία λένε «όχι» για άμεση ένταξη των δύο χωρών στη ΕΕ, το Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο Θάνος Αθανασίου για το Real.gr.

Ωστόσο διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή συνοδεύεται με όρους. Συγκεκριμένα ζητείται από την ΠΓΔΜ και την Αλβανία έως τον Ιούνιο του 2019 να υπάρξει πρόοδος στους τομείς της διαφθοράς, της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου.

Ως εκ τούτου δεν πρόκειται για την κλασική έννοια της απόδοσης ημερομηνίας, όπως για παράδειγμα είχε γίνει παλαιότερα με την Τουρκία, αλλά για μια «υπόσχεση» η οποία συνοδεύεται από τους παραπάνω όρους.

Νωρίτερα όλες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το Παρίσι και η Χάγη τάχθηκαν κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με την Γαλλία να επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της πριν αποφασίσει να εντάξει νέα μέλη.

Μάλιστα η Γερμανία κάλεσε τη Γαλλία και την Ολλανδία να επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων, αφού Ευρωπαίοι διπλωμάτες απέτυχαν να συμφωνήσουν ως προς τους όρους των συνομιλιών.

Έκκληση να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Σκόπια και Αλβανία έως το καλοκαίρι του 2019, έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.