Quantcast
Αντιδράσεις στις ΗΠΑ μετά την απόφαση Τραμπ για το Ιράν - enikonomia.gr
share

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ μετά την απόφαση Τραμπ για το Ιράν

δημοσιεύτηκε:

Μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την επίθεση σε βάρος ιρανικών στόχων για να αποφύγει, όπως υποστηρίζει ο ίδιος το twitter, τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μια υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του ότι θα αποσύρει του Αμερικανούς στρατιώτες από την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Από την άλλη όμως υιοθέτησε, στην περίπτωση του Ιράν, τις σκληρές θέσεις στενών συνεργατών του, όπως του συμβούλου σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, του υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και της επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ, οι οποίοι, όπως γράφουν οι New York Times, τάχθηκαν υπέρ της επίθεσης στο Ιράν.

Ο πρώην πράκτορας της CIA Νόρμαν Ρουλ εξηγεί στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR τη θέση των σκληροπυρηνικών πολιτικών: «Στόχος μιας στρατιωτικής επίθεσης είναι να προκληθεί συζήτηση στους κόλπους της ιρανικής ηγεσίας κατά πόσο η πολιτική της Τεχεράνης πρέπει να συνεχιστεί ως έχει με κάθε τίμημα. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ διαθέτουν ισχυρότατη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Ανησυχώ όταν διαπιστώνω ότι όταν μιλάμε για το Ιράν η συζήτηση δεν περιορίζεται μόνο στην άσκηση πιέσεων, αλλά περνά εύκολα και αβίαστα σε πολεμικές επιχειρήσεις».

Ζητούμενο ο διάλογος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Από την πλευρά του ο δημοκρατικός γερουσιαστής Γκάρι Πίτερς επέκρινε στο CNN τους χειρισμούς της Ουάσιγκτον έναντι του Ιράν λέγοντας ότι «η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαθέτει συγκεκριμένη στρατηγική έναντι της Τεχεράνης».

Κατά την εκτίμηση του πρώην υπ. Άμυνας Λίον Πανέτα με τις επιθέσεις του το Ιράν θέλει να στείλει μήνυμα στην διεθνή κοινότητα: «Επιδιώκει η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ για το αφήσουν ήσυχο. Την ίδια στιγμή όμως η Ουάσιγκτον θέλει η Τεχεράνη να προσέλθει σε νέες διαπραγματεύσεις. Από ότι όλα δείχνουν καμία από τις δύο πλευρές, ούτε το Ιράν, ούτε οι ΗΠΑ έχουν σχέδιο για την τελική φάση της διένεξης. Και αυτό καθιστά την κατάσταση πολύ επικίνδυνη. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια διπλωματική πρωτοβουλία, η οποία να δρομολογήσει, τουλάχιστον, τη διαδικασία διαπραγματεύσεων».

Σχεδόν όλοι οι ειδικοί, πολιτικοί και πρώην υπουργοί στις ΗΠΑ, τάσσονται υπέρ της έναρξης διαλόγου με την Τεχεράνη. Για να δρομολογηθεί ωστόσο ο διάλογος με την Τεχεράνη οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τους Ευρωπαίους, στους οποίους όμως έχουν επιβάλλει κυρώσεις στο πλαίσιο της διένεξης με το Ιράν. Την ίδια στιγμή παραμένει ανοιχτό ποιος στον Λευκό Οίκο θα επιβάλλει τελικά την πολιτική του έναντι του Ιράν: οι μετριοπαθείς ή οι σκληροπυρηνικοί;

Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.