Quantcast
Αργεντινή: Σε υψηλό 32 ετών ο πληθωρισμός - Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία - enikonomia.gr
share

Αργεντινή: Σε υψηλό 32 ετών ο πληθωρισμός – Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

δημοσιεύτηκε:

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 ετών “σκαρφάλωσε” o πληθωρισμός της Αργεντινής τον Αύγουστο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INDEC), ο πληθωρισμός της Αργεντινής ανήλθε στο 12,4% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο και  διαμορφώθηκε στο 124,4% σε ετήσια βάση.

Αυτό συνέβη επειδή υποτιμήθηκε το πέσο τον περασμένο μήνα. Το πρόβλημα ρίχνει βαριά σκιά στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου . Ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή  της χώρας  που ανακοινώθηκε από το INDEC, διπλασιάστηκε σε σχέση με τον Ιούλιο (6,2%). Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση μετά το 27% που καταγραφόταν τον Φεβρουάριο του 1991. Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο δείκτης αυτός είναι διψήφιος σε μηνιαία βάση έπειτα από 21 χρόνια.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός  της τρίτης  οικονομίας  της Λατινικής Αμερικής έφθασε στο 80,2% αθροιστικά από τον Ιανουάριο. Αυτό  σημαίνει πως στα τέλη του 2023 θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 94,8% του 2022, ήδη τη χειρότερη επίδοση σε 32 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός  της Αργεντινής σε μηνιαία βάση  ήταν διψήφιος  ήταν όταν το ημερολόγιο έγραφε Απρίλιος 2002 και η χώρα προσπαθούσε να συνέλθει από τη δαπανηρή περίοδο σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας (1 πέσο για 1 δολάριο) και παράλληλα  από την απορρύθμιση της οικονομίας.

Εκείνη η δεκαετία αρχικά είχε βάλει τέλος στον υπερπληθωρισμό της περιόδου 1989-1990. Τότε ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή  υπερέβαινε το 2.000% και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί τραπεζική κρίση, βαθιά ύφεση και κοινωνική έκρηξη και να υπάρξουν επεισόδια με 39 νεκρούς στα τέλη του 2001.

Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο ήταν προβλέψιμη. Την επομένη των εσωκομματικών ψηφοφοριών για την ανάδειξη των υποψηφίων των κομμάτων στις προεδρικές εκλογές της 13ης Αυγούστου, η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες προχώρησε σε μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος, του πέσο, έναντι του δολαρίου, κατά 20% (πλέον η ισοτιμία βρίσκεται στο 365,5:1 έναντι του δολαρίου). Το νόμισμα της Αργεντινής βρισκόταν σε σταδιακή αλλά ασταμάτητη πορεία υποτίμησης εδώ και 2 χρόνια.

Ακολούθησαν, στα τέλη Αυγούστου, οι διακυμάνσεις τιμών και σποραδικές ελλείψεις, προτού οι παράγοντες της οικονομίας, ειδικά οι προμηθευτές, να τις αναπροσαρμόσουν λαμβάνοντας υπόψη αφενός τον χρόνιο πληθωρισμό και αφετέρου τη νέα συναλλαγματική ισοτιμία.

«Ο Αύγουστος ήταν από τους χειρότερους μήνες των τελευταίων 30 ετών ως προς την οικονομική διαδικασία», συνόψισε χθες Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας, ο Σέρχιο Μάσα, που είναι επίσης ο υποψήφιος της κυβερνητικής παράταξης (κεντροαριστερά) στις προεδρικές εκλογές της 22ης Οκτωβρίου, που αναγγέλλονται αμφίρροπες.

Ο υπουργός απέδωσε τα άσχημα αποτελέσματα εν μέρει τουλάχιστον στην «επιβολή της υποτίμησης [του νομίσματος] από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έχει ορίσει στην Αργεντινή δημοσιονομικούς στόχους και έχει αξιώσει την αποκατάσταση των αποθεματικών συναλλάγματος στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφτηκε το 2022 για την αναχρηματοδότηση του χρέους της χώρας, κληροδότημα του δανείου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χορήγησε το 2018 ο χρηματοοικονομικός θεσμός της Ουάσιγκτον στην τότε κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι (δεξιά) στο Μπουένος Άιρες.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.