Quantcast
Μπλίνκεν: Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις με την Πολωνία για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία - enikonomia.gr
share

Μπλίνκεν: Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις με την Πολωνία για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

δημοσιεύτηκε:

Οι ΗΠΑ «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «σε μια πολύ ενεργή συνομιλία με Ουκρανούς αξιωματούχους (…) για μια τελική εκτίμηση των αναγκών τους».

«Κατά τη διάρκεια αυτής της αξιολόγησης, εργαζόμαστε για να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας» για να ενισχύσουμε την άμυνα των ουκρανικών δυνάμεων ενάντια στη ρωσική εισβολή, πρόσθεσε.

«Τώρα εξετάζουμε ενεργά το θέμα των αεροπλάνων που θα μπορούσε να προμηθεύσει η Πολωνία στην Ουκρανία και τώρα εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να αποζημιώσουμε εάν η Πολωνία αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το deal

Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγραφε νωρίτερα και το enikos.gr, αναφέρονται σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Πολωνίας για τη διάθεση από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία με πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών της σοβιετικής προέλευσης, με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά F-16.

«Εργαζόμαστε με τους Πολωνούς για αυτό το θέμα και συμβουλευόμαστε τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την Wall Street Journal και το NBC. Το Κίεβο προτρέπει τους Δυτικούς να του παράσχουν στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών, για να αμυνθεί κατά της ρωσικής εισβολής, η οποία εισήλθε στην 11η ημέρα σήμερα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε ειδικότερα τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής, τα οποία οι Ουκρανοί ξέρουν να πετούν.

Οι ΗΠΑ συζητούν με την Πολωνία για το ενδεχόμενο συμπλήρωσης του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της, εάν η Βαρσοβία αποφασίσει να μεταφέρει τα μεταχειρισμένα MiG-29 στην Ουκρανία, είχαν αναφέρει στο Politico τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το Politico, η Βαρσοβία, που σκεφτόταν την αποστολή πολεμικών αεροπλάνων στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ρώτησε τον Λευκό Οίκο εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα τους παρέχει μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί. Ο Λευκός Οίκος απάντησε ότι θα εξετάσει το θέμα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ήταν αντίθετος στο ενδεχόμενο η πολωνική κυβέρνηση να δώσει στο Κίεβο MiG, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να κλιμακώσουν την ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας. Πάντως, η Πολωνία, προς το παρόν, δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση.

Οι συζητήσεις μεταξύ της Βαρσοβίας και της Ουάσιγκτον είναι σε εξέλιξη, αν και η έγκριση για νέα, μαχητικά αεροσκάφη μπορεί να διαρκέσει πολύ. «Εργαζόμαστε με τους Πολωνούς για αυτό το θέμα και είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους υπόλοιπους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Politico εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η Πολωνία εκσυγχρονίζει τον στόλο αεροσκαφών της από το 2006, όταν άρχισαν να πετούν για πρώτη φορά τα F-16, και το 2020 υπέγραψε συμφωνία 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 32 F-35, το πρώτο από τα οποία θα φτάσει το 2024, καθιστώντας αυτά τα παλαιότερα ρωσικά αεροσκάφη αναλώσιμα .

Το θέμα της αποστολής αεροσκαφών στον πόλεμο είναι πιο περίπλοκο από την προσπάθεια που γίνεται από περισσότερες από 12 ευρωπαϊκές χώρες για την αποστολή αντιτεθωρακισμένων και αντιαεροπορικών αμυντικών όπλων στην Ουκρανία. Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη προσγειώνονται στην Πολωνία τις τελευταίες ημέρες γεμάτα με αυτούς τους πυραύλους, μαζί με άλλα πυρομαχικά και φορητά όπλα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ έστειλαν 12.000 στρατιώτες στην Ευρώπη, η πλειονότητα των οποίων πήγε στην Πολωνία για να ενταχθούν στα 4.000 στρατεύματα των ΗΠΑ που ήδη είναι εγκατεστημένα εκεί. Τα στρατεύματα εκτελούν εκπαιδευτικές αποστολές με τον πολωνικό στρατό και θα μπορούσαν να κληθούν να βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Λευκός Οίκος «σε καμία περίπτωση δεν αντιτάχθηκε στη μεταφορά αεροπλάνων από την Πολωνία στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος στο Politico, επισημαίνοντας πόσο δύσκολη θα ήταν η επιχείρηση να μπουν τα αεροπλάνα στην Ουκρανία. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να επιτεθούν σε κάθε κομβόι το οποίο μεταφέρει όπλα που εισέρχονται στη χώρα.

Το θέμα της μεταφοράς αμερικανικών F-16 στην Πολωνία είναι επίσης πολύπλοκο, δεδομένων των ευαίσθητων αεροηλεκτρονικών συστημάτων στα αμερικανικά αεροπλάνα, καθώς μπορεί να μην είναι πάντα νόμιμη η μεταφορά τους στο εξωτερικό.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.