Quantcast
Credit Suisse: Η ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας αρνείται την ευθύνη για την κατάρρευση της τράπεζας - enikonomia.gr
share

Credit Suisse: Η ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας αρνείται την ευθύνη για την κατάρρευση της τράπεζας

δημοσιεύτηκε:

Αρνήθηκε ο εποπτικός φορέας της ελβετικής κεφαλαιαγοράς να αναλάβει την ευθύνη για την κατάρρευση της τράπεζας Credit Suisse.

«Αντιδράσαμε πολύ γρήγορα» είπε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της FINMA, Μαρλίν Άμσταντ  αναφερόμενη στην κατάρρευση της τράπεζας Credit Suisse.

Οι διοικήσεις των τραπεζών είναι υπεύθυνες στο να μην καταρρεύσουν και πως οι κανόνες από μόνοι τους δεν μπορούν να επιλύσουν μια κρίση εμπιστοσύνης, όπως στη περίπτωση της  Credit Suisse, συμπλήρωσε.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η ρυθμιστική αρχή που έχει την κύρια ευθύνη για την εποπτεία ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο χρηματοπιστωτικά κέντρα προέβη σε αυτές τις δηλώσεις παρόλο που μια ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Credit Suisse,Άξελ Λέμαν ζήτησε “ταπεινά” συγγνώμη.

Ο Άξελ Λέμαν είπε στους μετόχους πως «λυπάται ειλικρινά» για το ότι έφερε την ελβετική τράπεζα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Αυτό οδήγησε στη διευθέτηση εσπευσμένα της εξαγοράς της από την εδρεύουσα στη Ζυρίχη UBS, που τη χρηματοδότησε με κρατική στήριξη τουλάχιστον 200 δισ. ελβετικών φράγκων και εγγυήσεις.

Η τελική σύνοδος των μετόχων της χθες, Τρίτη, αποτέλεσε ένα ατιμωτικό τέλος για την τράπεζα  ηλικίας 167 ετών που ίδρυσε ο Ελβετός μεγιστάνας Άλφρεντ Έσερ και που βοήθησε στην οικοδόμηση των σιδηροδρόμων της χώρας και στην συνέχεια της τράπεζας.

Η FINMA

Η Άμσταντ ζήτησε να έχει περισσότερες εξουσίες για τη FINMA ώστε να μπορεί να επιβάλλει ποινές και να κατονομάζει τις τράπεζες που παραβαίνουν τους κανόνες. Η αρχή δεν διαθέτει την εξουσία να ζητεί από τις τράπεζες να λογοδοτούν, καθώς η Ελβετία επιδιώκει μια μη παρεμβατική προσέγγιση στην τραπεζική βιομηχανία, παρέχοντάς της απόλυτη ελευθερία.

«Τα εργαλεία μας φθάνουν στα όριά τους… όπως είδαμε στην υπόθεση της Credit Suisse» είπε η Άμσταντ.

«Η FINMA δεν έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλει πρόστιμα», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως θα καλωσόριζε κάτι τέτοιο. «Είναι μια εξαίρεση σε σύγκριση με άλλες ρυθμιστικές αρχές», είπε.

Επιπλέον η  Άμσταντ  επεσήμανε πως οι περισσότερες έρευνες της ρυθμιστικής αρχής που αφορούσαν τράπεζες έπρεπε να παραμένουν μυστικές και πρόσθεσε πως αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Η Ελβετία οικοδόμησε τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία της βασιζόμενη στην εχεμύθεια και αυτή η διακριτικότητα είναι βαθιά εδραιωμένη στη χώρα.

«Η FINMA θα ήθελε πολύ να διασφαλίσει ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά της πιο ορατή στο κοινό στο μέλλον – όπως επιτρέπεται να κάνουν οι συνάδελφοί μας στις εποπτικές αρχές άλλων χωρών», είπε.

Η αρχή θέλει οι τραπεζίτες να λογοδοτούν με ένα ειδικό καθεστώς που θα τους καθιστά υπεύθυνους.

«Η επιβολή προστίμων θα ήταν ένα βήμα μπροστά. Όμως, όπως έχουμε δει, η Credit Suisse πλήρωσε εκατομμύρια σε πρόστιμα που δεν άλλαξαν την καταστροφική επιχειρηματική στρατηγική της», δήλωσε ο Ντόμινικ Γκρος από την Swiss Alliance of Development Organisations.

«Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα δίωξης των ανώτατων διοικητικών στελεχών των τραπεζών για εγκληματική αμέλεια».

Ενώ η εξαγορά της Credit Suisse έχει συμφωνηθεί, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν  πολλά εμπόδια όπως  εξασφάλιση έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές διαφόρων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γνώστες του θέματος δήλωσαν πως η Τράπεζα της Αγγλίας ενέκρινε τη συμφωνία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.