Quantcast
Deutsche Bank: Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Deutsche Bank: Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Ανάπτυξη 2,4% φέτος στην Ελλάδα, προβλέπει η Deutsche Bank, ενώ για το 2024 εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει στο 1,%. Η γερμανική Τράπεζα προβλέπει ακόμα ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 4,3% φέτος, ενώ για το 2024 εκτιμά ότι η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, στο 2,1% το 2024.

Ο γερμανικός κολοσσός προβλέπει για το 2025, στην Ελλάδα, ότι και η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα κυμανθούν στο 1,8%.

Για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η  Deutsche Bank προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 8% του ΑΕΠ εφέτος, στο 6% για το 2024 και στο 5% για το 2025. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 2,4% του ΑΕΠ το 2023, στο 1,3% το 2024 και στο 1,2% το 2025.

Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη

Η Deutsche Bank – enikonomia.gr προειδοποιεί ότι οι προβλέψεις της αγοράς για την ευρωζώνη είναι πολύ αισιόδοξες. Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας θεωρούν ότι η ευρωζώνη θα έχει φέτος οριακή ανάπτυξη 0,5%. Την ίδια πρόβλεψη  κάνουν οι αναλυτές της και για το 2024, δηλαδή 0,5%.  Εκτιμούν μάλιστα ότι η ανάπτυξη θα μπορεί να χαρακτηριστεί διατηρίσιμη, μετά τα μέσα του 2024. Έως τότε, οι συνθήκες στασιμότητας που εμφανίστηκαν στην Ευρωζώνη εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν.

Η Deutsche Bank εκτιμά επίσης ότι ο δομικός πληθωρισμός οδεύει προς το υψηλότερο επίπεδο, λόγω της σφιχτής αγοράς εργασίας στην οποία δίδονται αυξήσεις μισθών. Όπως άλλωστε σημειώνουν οι αναλυτές του γερμανικού κολοσσού, η μεταβατική πτώση του βασικού δείκτη τιμών καταναλωτή κάτω από τον στόχο το 2024-2025 αναμένεται να τεστάρει και την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.