Quantcast
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: H Ολομέλεια συζητά τις συστάσεις των πολιτών - enikonomia.gr
share

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: H Ολομέλεια συζητά τις συστάσεις των πολιτών

δημοσιεύτηκε:

Η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης συνεδριάζει στις 21 και 22 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και θέτει στο επίκεντρο τις συστάσεις των δύο Ομάδων Ευρωπαίων πολιτών «Ευρωπαϊκή δημοκρατία/Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια» και «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/υγεία», όπως και άλλες των εθνικών ομάδων πολιτών.

Σε κάθε μία από τις δύο Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών που έχουν μέχρι στιγμής οριστικοποιήσει τις συστάσεις τους, περίπου 200 Ευρωπαίοι διαφορετικών ηλικιών και καταβολών, από όλα τα κράτη μέλη, συναντήθηκαν (με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως) για να συζητήσουν και να εγκρίνουν συστάσεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

Η Ομάδα «Ευρωπαϊκή δημοκρατία/Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια» υιοθέτησε 39 συστάσεις κατά την τελική συνεδρίασή της που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (Ιταλία) τον Δεκέμβριο. Η Ομάδα με θέμα «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/υγεία» φιλοξενήθηκε από το Κολλέγιο της Ευρώπης στο Νατολίν και τον Δήμο της Βαρσοβίας (Πολωνία) τον Ιανουάριο, όπου οριστικοποίησε 51 συστάσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Αυτές οι 90 συστάσεις θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην προσεχή

Η Ολομέλεια κατά την έναρξη των εργασιών της, θα αποτίσει επίσης φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου.

Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μια μοναδική και επίκαιρη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συζητήσουν τις προκλήσεις της Ευρώπης και τις προτεραιότητές της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους Ευρωπαίους και, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να δώσουν συνέχεια στις συστάσεις που θα διατυπωθούν.

Έως την άνοιξη του 2022 η Διάσκεψη αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα και να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ολομέλεια της Διάσκεψης συζητά τις συστάσεις τόσο των εθνικών ομάδων πολιτών όσο και των Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών, καθώς και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, ομαδοποιημένα ανά θέμα, χωρίς προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Η Ολομέλεια θα υποβάλει τις προτάσεις της στην Εκτελεστική Επιτροπή, εγκρίνοντάς τες βάσει συναίνεσης. Η Εκτελεστική Επιτροπή θα συντάξει μια έκθεση σε πλήρη συνεργασία και πλήρη διαφάνεια με την Ολομέλεια.

Οι Ομάδες επέλεξαν 80 πολίτες (20 για κάθε μία) για να τους εκπροσωπήσουν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης. Οι εκπρόσωποι αυτοί ανέλαβαν καθήκοντα κατά τη δεύτερη σύνοδο της Ολομέλειας στις 23 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση, τον σκοπό και τις εργασίες της Ολομέλειας και να αναζητήσετε όλα τα σχετικά έγγραφα για το επόμενο Σαββατοκύριακο, στην ιστοσελίδα της Ολομέλειας της Διάσκεψης.

Οι τέσσερις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών λειτουργούν με την καθοδήγηση των πολιτών. Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι ακρογωνιαίος λίθος της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Στις διαβουλεύσεις τους λαμβάνουν υπόψη τις συνεισφορές των πολιτών από όλη την Ευρώπη μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας και χάρη σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ υποστηρίζονται από παρουσιάσεις από εξέχοντες πανεπιστημιακούς και άλλους εμπειρογνώμονες.

Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να συνεχίσουν να συμβάλλουν στη συζήτηση μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας.

Το enikos.gr κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία. Γίνεται δίαυλος επικοινωνίας, συλλέγει όλες αυτές απόψεις και τις διοχετεύει στην Ε.Ε.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να στείλει τις σκέψεις του για το Μέλλον της Ευρώπης με ένα email στο enikos.gr ([email protected]). Όλες οι απόψεις θα δημοσιεύονται στο enikos.gr, στην ειδική κατηγορία που ονομάζεται “Η Ευρώπη στο enikos“.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.