Quantcast
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η ενεργειακή κρίση δίνει πρωτοφανή ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές - enikonomia.gr
share

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η ενεργειακή κρίση δίνει πρωτοφανή ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι, η  ενεργειακή κρίση δίνει «μία πρωτοφανή ώθηση» προς την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εξέφρασε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Παράλληλα ο Οργανισμός επεσήμανε πως ο κόσμος θα αναπτύξει την επόμενη 5ετία τόσο το δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως την πρώτη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο μέχρι το 2025 θα αποτελέσουν κυρίως η ηλιακή και η αιολική και θα εκθρονίσουν τον άνθρακα, καθώς οι χώρες επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ορυκτές πηγές, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ΑΠΕ

Η παγκόσμια δυνατότητα εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα αυξηθεί κατά 2.400 gigawatts (GW) την περίοδο 2022-2027,  προκειμένου να φθάσει στο επίπεδο της σημερινής συνολικής ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας και  κατά 1/3  περισσότερο από όσο σχεδίαζαν οι ειδικοί του τομέα εδώ και 1 χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Παράλληλα ο Οργανισμός ανέδειξε  «την ταχύτητα με την οποία οι κυβερνήσεις φρόντισαν να προωθήσουν λίγο περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές».

Αυτό ισχύει κυρίως στην Ευρώπη που επιδιώκει να αντικαταστάσει το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς οι υποδομές που θα αναπτυχθούν κατά την προσεχή 5ετία θα διπλασιασθούν σε σχέση με τα  5 προηγούμενα χρόνια.

Ενώ οι  Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία ηγούνται της κούρσας, με την εκπόνηση σχεδίων και μεταρρυθμίσεις της αγοράς, με μία ταχύτητα που δεν ήταν αναμενόμενη.

Το παράδειγμα των Ανανεώσιμων

«Το παράδειγμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δείχνει ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να αποδειχθεί ιστορική καμπή προς ένα παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα πιο καθαρό και ασφαλές», όπως επεσήμανε ο  διευθυντής  του Οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ και υπεθύμισε  ότι «αυτή η επιτάχυνση είναι κρίσιμης σημασίας αν θέλουμε να διατηρήσουμε την δυνατότητα περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στο επίπεδο του +1,5°C, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Με τεχνολογικούς όρους, η ηλιακή και η χερσαία αιολική ενέργεια διαμορφώνουν σήμερα τα λιγότερα δαπανηρά μέσα από όλα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην πλειονότητα των χωρών.

Η έκθεση προβλέπει τον τριπλασιασμό του παγκόσμιου φωτοβολταϊκού πάρκου κατά την πενταετία 2022-2027, κυρίως στις στέγες των καταστημάτων και τις κατοικίες, καθώς οι καταναλωτές επιδιώκουν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ το δυναμικό της αιολικής ενέργειας αναμένεται να διπλασιασθεί κατά την περίοδο αυτή.

Τέλος, η ζήτηση για βιοκαύσιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 22%, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Βραζιλία, την Ινδονησία και την Ινδία, που έχουν υιοθετήσει μέτρα υποστήριξης αυτής της μορφής ενέργειας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.