Quantcast
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Καμπανάκι από τον IEA για το φυσικό αέριο στην ΕΕ - enikonomia.gr
share

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Καμπανάκι από τον IEA για το φυσικό αέριο στην ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να έχει έλλειψη στο φυσικό αέριο την ερχόμενη χρονιά, εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες, προειδοποίησε  ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Παράλληλα ο Οργανισμός ζήτησε από της κυβερνήσεις της ΕΕ να δράσουν ταχύτερα για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να επεκτείνουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  Εάν η Ρωσία περιορίσει περαιτέρω τη μικρή ποσότητα φυσικού αερίου που παραδίδει στην Ευρώπη και η ζήτησή του από την Κίνα αυξηθεί μετά τις χαμηλές ποσότητες που εισήγαγε εξαιτίας των lockdown που οφείλονταν στην Covid-19, τότε η ΕΕ ενδέχεται να βρεθεί το 2023 αντιμέτωπη με υστέρηση κατά 27 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τον IEA.

Η συνολική κατανάλωση  φυσικού αερίου της ΕΕ

Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν 412 κυβικά μέτρα το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.  «Αυτό είναι μια σοβαρή πρόκληση», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως η υστέρηση θα ήταν περί τα 60 κυβικά μέτρα, αν η ΕΕ δεν είχε λάβει έκτακτα μέτρα.

Φυσικό αέριο: Πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η έλλειψη

Η πιθανή έλλειψη θα μπορούσε να αποφευχθεί με την επέκταση των επιδοτήσεων και με πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της ανακαίνισης κατοικιών και της αντικατάστασης της θέρμανσης, που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, με αντλίες θερμότητας, καθώς και με την ταυτόχρονη προώθηση των σχεδίων της ΕΕ για μαζική επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας, ανέφερε ο IEA.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η προμήθεια αερίου της ΕΕ είναι «ασφαλής γι’ αυτό το χειμώνα» και πως οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για τον επόμενο.

Ο IEA έκανε επίσης έκκληση να βελτιωθούν οι εκστρατείες για την ενθάρρυνση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.