Quantcast
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Τι αναφέρει για το πετρέλαιο και το ντίζελ - enikonomia.gr
share

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Τι αναφέρει για το πετρέλαιο και το ντίζελ

δημοσιεύτηκε:

“Περιορισμένος” παραμένει προς το παρόν – εν μέσω της σύγκρουσης  μεταξύ της Χαμάς και  του Ισραήλ-  ο κίνδυνος επιπτώσεων στον εφοδιασμό πετρελαίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ). Ωστόσο την ίδια στιγμή ο Οργανισμός προειδοποίησε μέσω σχετικής μηνιαίας έκθεσης πως ενδέχεται να υπάρξουν  “ελλείψεις” ντίζελ στην Ευρώπη κυρίως λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. ” Παρόλο που η προοπτική μιας επίδρασης στις ροές εφοδιασμού με πετρέλαιο παραμένει περιορισμένη αυτή τη στιγμή, τα φονικά πλήγματα έκαναν τους χρηματιστές να ενσωματώσουν μια αυξημένη αμοιβή κινδύνου”, εξήγησε ο ΔΟΕ.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 5% τη Δευτέρα  πριν αρχίσουν να υποχωρούν από προχθές, Τρίτη.

“Ενώ δεν υπήρξε καμία άμεση επίπτωση στην προσφορά (πετρελαίου), οι αγορές θα παραμείνουν σε επιφυλακή ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης”, προειδοποίησε ο ΔΟΕ και είπε πως είναι  “έτοιμος να δράσει αν χρειαστεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αγορές παραμένουν επαρκώς εφοδιασμένες”.

“Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι γεμάτη αβεβαιότητες και τα γεγονότα εξελίσσονται γρήγορα”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, “μια ισχυρή κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου που διακινείται διά θαλάσσης, θέτει τις αγορές σε δεινή δοκιμασία”, ενώ ήδη επικρατούσε νευρικότητα σχετικά με τις τιμές.

Η παράταση από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία της εθελοντικής μείωσης της παραγωγής τους προκάλεσε την εκτόξευση των τιμών σχεδόν στα 98 δολάρια το βαρέλι στα μέσα Σεπτεμβρίου, κοντά στο συμβολικό όριο των 100 δολαρίων.

“Χωρίς μια απρόβλεπτη διαταραχή”, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα  να βρεθεί κατά μέσο όρο γύρω στα 101,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο τέταρτο τρίμηνο, εκτίμησε  ο ΔΟΕ.

Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023. Όμως ο ΔΟΕ προέβλεψε πως θα επανέλθει στα +0,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, υπό την επίδραση της “επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος”.

Εκτιμά εξάλλου πως “αποδείξεις μεγάλης μείωσης της ζήτησης εμφανίζονται” με τα πρώτα στοιχεία του Σεπτεμβρίου: έτσι, η κατανάλωση βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες “έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δύο δεκαετίες”.

Τι λέει ο ΟΟΣΑ

Η υπηρεσία ενέργειας του Διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που εδρεύει στο Παρίσι, διατηρεί τις προβλέψεις της για τη ζήτηση του μαύρου χρυσού στα 101,85 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023 και 102,7 εκατομμύρια το 2024, σχεδόν αναλλοίωτες σε σχέση με την εκτίμησή της τον Σεπτέμβριο (102,8 εκατομμύρια βαρέλια).

Για την Ευρώπη, ο ΔΟΕ προειδοποίησε  ότι μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις στο πετρέλαιο ντίζελ τον χειμώνα λόγω περιορισμών στον εφοδιασμό, κυρίως εξαιτίας του εμπάργκο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό αργό πριν από δέκα μήνες.

Ο ΔΟΕ εκτίμησε πως η Ευρώπη θα έχει ανάγκη “συνεχείς εισαγωγές” από άλλες χώρες, όμως ιδιαίτερες δυσκολίες αυτόν τον χειμώνα στην ποιότητα του ντίζελ μπορεί να “περιορίσουν” τον εφοδιασμό.

“Δέκα μήνες αφότου τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό”, με στόχο να μειωθούν τα πετρελαϊκά έσοδα τη Μόσχας, “τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια εξακολουθούν να δυσκολεύονται να αυξήσουν τον ρυθμό διύλισης και την παραγωγή ντίζελ τους”, εξήγησε ο ΔΟΕ.

Ενώ η Ευρώπη φαίνεται να έχει “λίγες επιλογές” προκειμένου να “βελτιώσει” τα επίπεδα κάλυψης των αποθεμάτων της, “μια αύξηση των αποδόσεων των διυλιστηρίων” σε συνδυασμό με περισσότερες εισαγωγές μοιάζει “απαραίτητη”, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.