Quantcast
ΔΝΤ: Η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση το 2023 - Τι λέει η επικεφαλής του Ταμείου - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση το 2023 – Τι λέει η επικεφαλής του Ταμείου

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση το 2023 εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της πρώτης συνέντευξης που παραχώρησε για το νέο έτος.

Εν συνεχεία η  Γκεοργκίεβα εξήγησε στους δημοσιογράφους και τον λόγο για τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό. Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική και η καταναλωτική ζήτηση παραμένει ισχυρή παρά τις αυξήσεις που έγιναν πρόσφατα στα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Μεταξύ άλλων η ίδια είπε πως  φαίνεται πως οι πολίτες αποφεύγουν να κάνουν  υπερβολικές αγορές προϊόντων, ενώ επιστρέφει η ζήτηση υπηρεσιών και υπάρχουν περισσότερο διαφοροποιημένες πηγές ανάπτυξης  για την αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο την ίδια στιγμή επεσήμανε πως θα μπορούσε να πει πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τεχνικούς όρους ήδη σε ύφεση αλλά εάν γίνει αυτό θα είναι πολύ ήπιας μορφής και συνέχισε λέγοντας πως το θέμα αυτό έχει αποτελέσει πολλές το αντικείμενο έντονης συζήτησης. Παράλληλα εκτίμησε πως το βασικότερο σενάριο για την οικονομία των ΗΠΑ είναι να υπάρξει “ομαλή προσγείωση” .

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει τον Οκτώβριο του 2022 πως ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα τρέξει με 1% το 2023. Την εκτίμηση αυτή θα την επικαιροποιήσει αυτό το μήνα. Από την πλευρά της η  Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε την Τρίτη ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα καταγραφεί στο 0,5% το 2023.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.