Quantcast
ΔΝΤ: Η πρόβλεψη της Γκεοργκίεβα για στάση πληρωμών στις ΗΠΑ - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Η πρόβλεψη της Γκεοργκίεβα για στάση πληρωμών στις ΗΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Tην πεποίθηση της πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν μια στάση πληρωμών εξέφρασε η  γενική διευθύντρια του  ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Η Ιστορία μάς λέει ότι οι ΗΠΑ θα παλέψουν με αυτή την αντίληψη περί στάσης πληρωμών…αλλά στο παρά ένα αυτό  θα επιλυθεί.  Είμαι βέβαιη πως θα δούμε πάλι αυτό το έργο», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ που διοργάνωσε το Bloomberg. Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν αναμένει γρήγορη μεταβολή στα αποθέματα του αμερικανικού δολαρίου. Ερωτηθείσα για την αποδολαριοποίηση του κόσμου, η Γκεοργκίεβ δήλωσε: «Δεν αναμένουμε γρήγορη μεταβολή στα αποθέματα διότι ο λόγος για τον οποίο το δολάριο αποτελεί αποθεματικό νόμισμα είναι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και το βάθος των κεφαλαιαγορών της». «Μην αποχαιρετάτε ακόμα τα δολάριά σας», είπε η Γκεοργκίεβα.

Υπενθυμίζεται πως η  υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν  είπε πρόσφατα πως είναι «πολύ πιθανό» οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν στάση πληρωμών μετά την 1η Ιουνίου

Ομηρία

Για να αποτραπεί ο κίνδυνος της καταστροφικής στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ, θα πρέπει το Κογκρέσο να εγκρίνει την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού που μπορεί να δανειστεί το κράτος. Τα προηγούμενα χρόνια, ήταν γενικά μια τυπική διαδικασία. Μάλιστα οι Ρεπουμπλικάνοι για να δώσουν το πράσινο φως ως προς αυτό, απαιτούν τούτη τη φορά να γίνουν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών σε βάθος 10ετίας. Ο Τζο Μπάιντεν, που κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2024 υποσχόμενος περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, το απορρίπτει. Κατηγορεί την αντιπολίτευση πως θέτει υπό ομηρία την αμερικανική οικονομία.

Τραμπ

Το περίφημο «όριο δανεισμού» ή «ταβάνι του χρέους» που βρίσκεται πάνω από τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια –παγκόσμιο ρεκόρ–, ξεπεράστηκε πριν από μήνες. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται ως εδώ την κατάσταση με λογιστικές διευθετήσεις.

Αν κηρυσσόταν στάση πληρωμών, οι ΗΠΑ δεν θα ήταν σε θέση να πληρώνουν τοκοχρεολύσια σε όσους διακρατούν αξιόγραφα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που θεωρούνται οι ασφαλέστερες τοποθετήσεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Δεν θα μπορούν να καταβάλουν μισθούς στους δημόσιους λειτουργούς, συντάξεις σε βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, και ούτω καθεξής.  Οι συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία θα ήταν τρομακτικές, προειδοποιούν οικονομολόγοι. Παρ’ όλ’ αυτά, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε πρόσφατα το κόμμα του να οδηγήσει τη χώρα σε στάση πληρωμών αν δεν εξασφαλίσει πελώριες περικοπές δημοσίων δαπανών.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.