Quantcast
DW: «Καλός συμβιβασμός» η συμφωνία Ελλάδας- εταίρων - enikonomia.gr
share

DW: «Καλός συμβιβασμός» η συμφωνία Ελλάδας- εταίρων

δημοσιεύτηκε:

Ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δεν γνώριζε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα κατέθετε στις Βρυξέλλες την επίμαχη πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, φανερά έκπληκτος, δεν θέλησε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση της συναδέλφου του, διαβεβαίωσε πάντως ότι η καγκελάριος ήταν ενήμερη για την πρόταση. Όύτως ή άλλως πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ, «πρόκειται για μια εναλλακτική λύση σε περίπτωση αδιεξόδου, η οποία προϋπέθετε τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας». Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επέμεινε ότι στις Βρυξέλλες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κινήθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

 

«Καμία ταπείνωση»

 

Στην καθιερωμένη ενημέρωση οι εκπρόσωποι των γερμανικών υπουργείων κλήθηκαν να απαντήσουν και στις κατηγορίες διεθνών ΜΜΕ ότι με τη στάση της η γερμανική πλευρά εκβίασε και ταπείνωσε την Ελλάδα. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ απέρριψε τις δύο κατηγορίες και τόνισε ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού και των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης, στον οποίο συμμετείχε και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Μολονότι χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «καλό συμβιβασμό» ο κ. Ζάιμπερτ υποστήριξε ότι τα προβλεπόμενα μέτρα για την Ελλάδα δεν είναι υπερβολικά (επι λέξει «εξωτικά»).

Πρόκειται για μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες με επιτυχία. O κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόταν στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Όπως υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Ζάιμπερτ, σε αντίθεση με αυτές τις χώρες τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι πολύ πιο σοβαρά.

Αναφορικά με το εύρος των μέτρων που καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Σε ό,τι αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε πρώτη φάση ως τις 15 και σε δεύτερη φάση ως τις 22 Ιουλίου ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι αυτές σχετίζονται με την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις ελληνικές υποσχέσεις. Τόνισε ακόμη, ότι η εφαρμογή τους είναι αναγκαία για να δοθεί «πράσινο φως» από κυβερνήσεις και κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως όμως προειδοποίησε, και οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν αναφορικά με τις λεπτομέρειες της δανειακής σύμβασης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ESM, δεν πρόκειται να είναι καθόλου εύκολες.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.