Quantcast
DW: Σοβαρά ξενοφοβικά επεισόδια στην Ολλανδία - enikonomia.gr
share

DW: Σοβαρά ξενοφοβικά επεισόδια στην Ολλανδία

δημοσιεύτηκε:

Στην επαρχιακή πόλη Γκελντερμάλζεν της Ολλανδίας σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια όταν άγνωστοι επιτέθηκαν εναντίον του δημαρχείου. Εντός γινόταν συζήτηση για τη δημιουργία προσφυγικού καταλύματος.

Μεγάλες τρύπες έχουν ανοίξει στα παράθυρα γύρω από την πλατεία όπου βρίσκεται το δημαρχείο. Τις έχουν κλείσει με κόντρα πλακέ και άνθρωποι του δήμου μαζεύουν τα πεταμένα μπουκάλια. Καθαρίζουν τα απομεινάρια μια νύχτας τρόμου που πέρασε η ολλανδική πόλη Γκελντερμάλζεν. Σοκαρισμένοι αλλά και ντροπιασμένοι αισθάνονται οι κάτοικοι της μικρής επαρχιακής πόλης. «Δεν ταιριάζει στην πόλη μας κάτι τέτοιο» λέει μια ηλικιωμένη.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Λούτε Νίβερτ στη συνέντευξη τύπου φαίνεται και ο ίδιος λίγο αιφνιδιασμένος από τα γεγονότα της περασμένης νύχτας.

Την Τετάρτη το βράδυ στο δημαρχείο της πόλης γινόταν συζήτηση για την κατασκευή ενός προσφυγικού καταλύματος. Ο δήμος έχει την πρόθεση να κατασκευάσει ένα κατάλυμα για 1.500 πρόσφυγες. «Υπάρχουν αντιρρήσεις» παραδέχεται η δήμαρχος Μιράντα ντε Βρις, ωστόσο συμπληρώνει ότι «υπάρχει και συναίνεση». Πολλοί όμως από τους 11.000 κατοίκους της πόλης, ο ευρύτερος δήμος έχει 27.000 κατοίκους, ανησυχούν για τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο.

 

Αιφνιδιαστική επίθεση αγνώστων

 

Κάποιοι χθες βράδυ ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται ειρηνικά φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν είμαι ρατσιστής αλλά ρεαλιστής». Στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 200 άτομα και ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτη. Αστυνομικοί στέκονταν μπροστά από την είσοδο του δημαρχείου.

Ξαφνικά το σκηνικό γύρω στις 8 η ώρα το βράδυ άλλαξε. Μερικές δεκάδες νεαροί άρχισαν να επιτίθενται. Φορούσαν κουκούλες και φώναζαν συνθήματα κατά του προσφυγικού καταλύματος. Στη συνέχεια φώναξαν «τρία, δυο, ένα» και πέρασαν στην επίθεση, όπως δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας. Άρχισαν να πετάνε πέτρες και μπουκάλια. Για οργανωμένο σχέδιο κάνει λόγο η αστυνομία, η οποία παραδέχεται ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

Οι νεαροί πιάνουν από το λαιμό έναν αστυνομικό και χτυπούν στο πρόσωπο δυο άλλους. Τρεις αστυνομικοί τραβούν τα όπλα τους και ρίχνουν προειδοποιητικές βολές. Τελικά ειδικές δυνάμεις ασφαλείας καταφέρνουν να απομακρύνουν τους επιτιθέμενους.

 

Οργισμένοι αλλά όχι σοκαρισμένοι οι Ολλανδοί

 

Η συζήτηση στο δημαρχείο διεκόπη και 14 άτομα συνελήφθησαν. «Δεν ήταν από εδώ» δήλωσε αργότερα στην τηλεόραση ένας κάτοικος. «Ήταν χούλιγκανς από το Ρότερνταμ».

«Δεν ήταν δικοί μας άνθρωποι» επανέλαβε και η δήμαρχος. Ωστόσο το ποσοστό της ακροδεξιάς στην πόλη αγγίζει το 13%. Από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς δεν χάνει ευκαιρία για να κινητοποιεί κόσμο κατά των προσφυγικών καταλυμάτων.

Τα έκτροπα στο Γκελντερμάλζεν εξοργίζουν πολλούς Ολλανδούς αλλά για σοκ δεν μπορεί να μιλήσει κανείς. Τα επεισόδια αυτά δεν είναι παρά μια ακόμα περίπτωση σε μια σειρά διαμαρτυριών που εκδηλώνονται συχνά το τελευταίο διάστημα, κυρίως σε μικρές πόλεις.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.