Quantcast
Δυσοίωνες προβλέψεις Μπλίνκεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία – “Θα μπορούσε να διαρκέσει έως το τέλος του 2022” - enikonomia.gr
share

Δυσοίωνες προβλέψεις Μπλίνκεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία – “Θα μπορούσε να διαρκέσει έως το τέλος του 2022”

δημοσιεύτηκε:

Δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Μιλώντας σε Ευρωπαίους συμμάχους, ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η σύρραξη θα μπορούσε να διαρκέσει έως τα τέλη του 2022. Αυτό ανέφεραν τουλάχιστον στο CNN δύο ευρωπαϊκές πηγές.



Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τελευταία και Αμερικανοί, αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν όλο και πιο συχνά ότι ο πόλεμος δεν θα έχει μικρή διάρκεια. Αρκετοί από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN, ανέφεραν πάντως ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακριβώς για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί ο πόλεμος. Επίσης πολλοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι τελικοί στόχοι της Ρωσίας και του προέδρου της Πούτιν έχουν αλλάξει και άρα δεν είναι πιθανό ο αρχηγός του Κρεμλίνου να στραφεί σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Εκτός και αν βρεθεί αντιμέτωπος με μια στρατιωτική ήττα. Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.


Οι ίδιοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος τόσο πιο σοβαρές θα είναι οι ανθρωπιστικές συνέπειες για τον ουκρανικό λαό. Όπως εξήγησαν δεν έχει μεγάλη σημασία, πόσο σθεναρή είναι η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην Ουκρανία. Γιατί μπορεί να αποστέλλεται ισχυρή στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο καθώς η σύρραξη θα συνεχίζεται, μπορεί η Ρωσία να χρησιμοποιεί νέα όπλα, που σημαίνει ότι ο ουκρανικός στρατός θα έχει νέες προκλήσεις να αντιμετωπίζει. Κάποιοι από τους ευρωπαίους αξιωματούχους τόλμησαν να προβλέψουν ότι ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για ακόμα τέσσερις με έξι μήνες.

Απαισιόδοξη η Ουάσιγκτον

Η αμερικανική πλευρά δεν έχει κρύψει ποτέ την εκτίμηση ότι η σύρραξη έχει μέλλον μπροστά της. Ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τις ανησυχίες του, ενώ και το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν εκφράζει ζωηρή ανησυχία, ότι δεν «βλέπει» κατάπαυση του πυρός σύντομα. Επιπλέον αυτών ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν, είχε πει σε συνέντευξη Τύπου, στις 4 Απριλίου, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι υπόθεση λίγων εβδομάδων.

Χθες, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις επιθέσεις μέχρι να επιτύχει τους στόχους της. Έκανε τη δήλωση λίγο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, που έγινε για να προωθηθούν αυτά στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και για να γίνει πιο άνετα ο πυραυλικός βομβαρδισμός του Κιέβου που ακολούθησε, τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας στη Μαύρη Θάλασσα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.