Quantcast
ΕΕ- Κοινές αγορές φυσικού αερίου: Τι έδειξαν τα στοιχεία για τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό - enikonomia.gr
share

ΕΕ- Κοινές αγορές φυσικού αερίου: Τι έδειξαν τα στοιχεία για τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό

δημοσιεύτηκε:

Ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν τα αποτελέσματα του πρώτου διεθνούς  διαγωνισμού  για κοινές αγορές φυσικού αερίου

Η ΕΕ προσέλκυσε  περισσότερα από 13,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  φυσικού αερίου από αυτόν τον διαγωνισμό , σημείωσε η Κομισιόν. Συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό παραχώρησε νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

Όπως είπε, ήταν επιτυχής  η έκβαση του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού για κοινή αγορά προμηθειών φυσικού αερίου από την ΕΕ. Με τη μόχλευση του συλλογικού της οικονομικού βάρους η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από  25 εταιρείες  προμήθειας. Αυτές  ισοδυναμούν με περισσότερα από 13,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και  ξεπερνούν  τα 11,6 κυβικά μέτρα κοινής ζήτησης που υπέβαλαν οι εταιρείες της ΕΕ, μέσω της πρόσφατα συσταθείσας Ενεργειακής Πλατφόρμας – AggregateEU.

Οι διεθνείς προμηθευτές

Οι διεθνείς προμηθευτές έχουν ήδη αντιστοιχιστεί με τους Ευρωπαίους πελάτες στο AggregateEU από τον πάροχο υπηρεσιών PRISMA, με συνολικό όγκο 10,9 κυβικών μέτρων . Αυτό καλύπτει 8,7 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω αγωγού και 2,2 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Οι εταιρείες της ΕΕ θα μπορούν πλέον να διαπραγματεύονται τους όρους των συμβάσεων προμήθειας απευθείας με τις εταιρείες προμηθειών, χωρίς καμία ανάμειξη της Κομισιόν .

 

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επιτυχία για ένα μέσο που δεν υπήρχε πριν από περίπου 5 μήνες. Η Κομισιόν έχει παίξει τον ρόλο της και τώρα εναπόκειται στα αντίστοιχα μέρη να συνάψουν τις συμφωνίες τους. Είναι ένα win-win για όλα τα μέρη», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς

Αυτή η Ενεργειακή Πλατφόρμα θα στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών -μελών της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, ενισχύοντας παράλληλα τη συλλογική τους ενεργειακή ασφάλεια σε ανταγωνιστικές τιμές.

Μετά θα γίνονται κάθε 2 μήνες  διαγωνισμοί  μέχρι το τέλος του έτους. Ο επόμενος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

 

Η συγκέντρωση ζήτησης και η κοινή αγορά είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ, η οποία δημιουργήθηκε για να εργαστεί στη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη αποφάσισε συλλογικά να τερματίσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.