Quantcast
ΕΕ: Τι λέει το ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς κανόνες και τι θα γίνει με την μεταρρύθμιση του «Συμφώνου Σταθερότητας» - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Τι λέει το ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς κανόνες και τι θα γίνει με την μεταρρύθμιση του «Συμφώνου Σταθερότητας»

δημοσιεύτηκε:

Ως μια «μια καλή πρόταση» χαρακτήρισε το ΔΝΤ το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συζητούν σήμερα οι  Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο πλαίσιο της συνεδρίασης στη Σουηδία.

Όπως είπε ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη,  Άλφρεντ Κάμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη, το σχέδιο των Βρυξελλών που παρουσιάστηκε πρόσφατα είναι «μια καλή πρόταση» καθώς περιέχει στοιχεία τα οποία τα υποστηρίζουμε. Πάντως το ΔΝΤ θα επιθυμούσε να αποκτήσει η ΕΕ «ένα ανεξάρτητο συμβούλιο προϋπολογισμού»  το οποίο θα αξιολογούσε τα ζητήματα «εκτός της Κομισιόν», πρόσθεσε.

 Μεταρρύθμιση του «Συμφώνου Σταθερότητας»: Τι θα συζητηθεί σήμερα και αύριο

Η μεταρρύθμιση του «Συμφώνου Σταθερότητας» για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι θα επικυρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς βρίσκεται στο πρόγραμμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, Σάββατο στη σουηδική πρωτεύουσα.

Η πρόταση εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των 27. Τα εμβληματικά όρια που  έχουν καθορισθεί για το δημόσιο έλλειμμα των κρατών- μελών στο 3% του ΑΕΠ και για το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ  θα διατηρηθούν.

Όμως για να προωθηθούν οι επενδύσεις, η Κομισιόν επιθυμεί να δώσει στα κράτη μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών και να καθορίσει λιγότερο δραστικές και πιο ρεαλιστικές πορείες για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες της βόρειας Ευρώπης, με επικεφαλής τη Γερμανία ζητούν μια πιο αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου. Εκφράζουν φόβους ότι η Κομισιόν θα πολιτικοποιήσει την εφαρμογή του και θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς.

Οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου- όπως η Ιταλία το χρέος της οποίας φθάνει το 150% του ΑΕΠ- θεωρούν την υφιστάμενη υποχρέωση υπερβολικά αυστηρή και επιμένουν να απελευθερωθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

Κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη Στοκχόλμη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε πως ο στόχος των 27 να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση πριν από το τέλος της χρονιάς είναι «πολύ φιλόδοξος».

«Σ’ αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσει η νομοθετική διαδικασία» δήλωσε.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είπε ωστόσο πως είναι αισιόδοξος ότι θα  υπάρξουν καλά αποτελέσματα επειδή όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να καταλήξουν σε μια συμφωνία παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν .

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο  μεταρρύθμισης αυτό της Κομισιόν είναι «πολύ ισορροπημένο » διότι  προκαλεί επικρίσεις τόσο από τις «φειδωλές» χώρες του βορρά όσο και από τις χώρες του νότου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.