Quantcast
Εκκληση 3 κρατών-μελών για λήψη μέτρων κατά της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων - enikonomia.gr
share

Εκκληση 3 κρατών-μελών για λήψη μέτρων κατά της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων

δημοσιεύτηκε:

Τη θέσπιση πανευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την αποτροπή της φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων, ζήτησαν από την Κομισιόν με κοινή τους επιστολή οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Οι ίδιοι ζητούν επίσης να μην επιτρέπεται σε κράτη μέλη της Ε.Ε. να προσφέρουν χαμηλότερη φορολογία ώστε να προσελκύουν επενδυτές.

 

Η επιστολή
Στην επιστολή τους, προς τον Ευρωπαίο επίτροπο που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί, οι υπουργοί Οικονομικών των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης κάλεσαν να υπάρξει μια συνεκτική ευρωπαϊκή οδηγία για την αντιμετώπιση της λεγόμενης διάβρωσης της βάσης και μεταφοράς των κερδών (Base erosion and profit sharing, BEPS) η οποία θα υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ως τα τέλη του 2015.
«Αυτή η σθεναρή πρωτοβουλία που θα αναλάβει η Ε.Ε., η οποία θα μπορούσε να υποβληθεί ως πρόταση έως τα τέλη του 2014, θα έδινε στην Ευρώπη την ηγετική θέση η οποία της αξίζει σε διεθνές επίπεδο», τόνισαν στην επιστολή τους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Μισέλ Σαπέν και ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
«Οι πολίτες μας και οι εταιρείες μας περιμένουν από εμάς να αντιμετωπίσουμε τη φοροαποφυγή και τους επιθετικούς φορολογικούς σχεδιασμούς. Είναι κοινό μας καθήκον να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες τους, εξασφαλίζοντας πως ο καθένας πληρώνει το δίκαιο μερίδιο του φόρου που του αναλογεί στο κράτος όπου εξασφαλίζονται τα κέρδη», ανέφερε η επιστολή των τριών υπουργών.

 

Αμύνεται το Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο έχει τεθεί σε θέση άμυνας μετά τη σωρεία των καταγγελιών ότι οι φορολογικές αρχές της χώρας αυτής είχαν συνάψει προνομιακές συμφωνίες με εκατοντάδες πολυεθνικές εταιρείες. Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επί σειράν ετών πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, έχει διαβεβαιώσει ότι θα καταπολεμήσει τις πρακτικές φορολογικής βελτιστοποίησης, μεταξύ άλλων προωθώντας την ευρύτερη αυτόματη ανταλλαγή πληροφόρησης φορολογικού ενδιαφέροντος.
Το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις για τις πρακτικές που ακολούθησε το Λουξεμβούργο υπογράμμισε το πώς οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., ώστε να εξασφαλίζουν τη χαμηλότερη δυνατή απόδοση φόρων.
«Αφότου ορισμένες φορολογικές πρακτικές κρατών και φορολογουμένων αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, τα όρια του επιτρεπόμενου φορολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη μέλη (της Ε.Ε.) μεταβλήθηκαν. Αυτή η εξέλιξη είναι αμετάκλητη», επισήμαναν οι τρεις υπουργοί στην επιστολή τους προς τον Μοσκοβισί.

 

Προσεχώς δεσμευτικοί κανόνες
Οι Σόιμπλε, Σαπέν και Πάντοαν επισήμαναν επίσης ότι τόσο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) όσο και η Ομάδα των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομικών του κόσμου έχουν ήδη προωθήσει πρωτοβουλίες εναντίον της πρακτικής BEPS, καλώντας και η Ε.Ε. να συμφωνήσει και να υιοθετήσει το ταχύτερο δυνατό ένα κοινό σύνολο δεσμευτικών κανόνων.
Σε αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η υποχρεωτική και αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για διασυνοριακές συμφωνίες εκ των προτέρων ενημέρωσής εταιρειών για τη φορολογική μεταχείριση της οποίας θα τύχουν (tax rulings), ένα σύστημα αναλυτικής καταγραφής των δικαιούχων καταπιστευμάτων, εταιρειών-βιτρινών και γενικότερα αδιαφανών νομικών προσώπων, καθώς και μέτρα καταπολέμησης των λεγόμενων φορολογικών παραδείσων.
Ο Μοσκοβισί έχει ήδη ανακοινώσει ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για το ζήτημα αυτό θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2015.

Πηγή: ΑΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.