Quantcast
ΕΚΤ και Fed: Οι εξελίξεις για τη συνεδρίαση των επιτοκίων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ και Fed: Οι εξελίξεις για τη συνεδρίαση των επιτοκίων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

δημοσιεύτηκε:

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν η ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)  για το θέμα των επιτοκίων στη σκιά της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Η χρεοκοπία της SVB συνδέθηκε με τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Fed στο 4,50% έως 4,75% από σχεδόν μηδενικά  που ήταν πριν από 1 χρόνο, και αυτό γιατί η τράπεζα  αναγκάστηκε να πουλήσει ομόλογα με ζημιά λόγω ακριβώς της ανόδου των επιτοκίων.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους επενδυτές των αγορών  να χαμηλώσουν τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια της Fed αλλά και της ΕΚΤ, θεωρώντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα λάβουν το μήνυμα για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συνεχής σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

 Η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ συνεδριάζει μεθαύριο, Πέμπτη 16 Μαρτίου για το θέμα των επιτοκίων. Σημειώνεται δε πως έως την περασμένη Παρασκευή θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (50 μονάδες βάσης) και πως το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων  θα αυξάνονταν από 2,5% στο 3%. Η αύξηση αυτή είχε προαναγγελθεί από τη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου και είχε εμμέσως επιβεβαιωθεί πρόσφατα από την ομιλία που είχε κάνει η  πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, οι επενδυτές της αγορών εκτίμησαν χθες πως δεν είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα. Συγκεκριμένα, έδιναν μια  πιθανότητα  50% να γίνει η αύξηση αυτή, ενώ σήμερα θεωρούσαν πιο πιθανό να γίνει μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Από την πλευρά της ΕΚΤ πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια διαρροή για αλλαγή της πολιτικής της. Υπάρχει μόνο μία δήλωση πηγής της ΕΚΤ ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους αντίστοιχους με αυτόν της SVB και ότι είναι καλά χρηματοδοτημένες.

Η Λαγκάρντ, όπως και άλλα στελέχη της ΕΚΤ, τόνιζαν όλο το τελευταίο διάστημα ότι  είναι αναγκαίο να γίνουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, επειδή ο δομικός πληθωρισμός που δεν συμπεριλαμβάνει τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα συνεχίζει την την ανοδική πορεία. Επίσης, σημείωναν ότι ο γενικός δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει μεν επιβραδυνθεί στο 8,5% τον Φεβρουάριο, ωστόσο παραμένει πολύ υψηλότερος από τον στόχο του 2%.

Οι αποφάσεις της  Fed  για τα επιτόκια

Την επόμενη Τετάρτη, 22 Μαρτίου θα ανακοινώσει η Fed τις αποφάσεις της για τα επιτόκια. Την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές έδιναν πιθανότητα 70% για μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων – της τάξης των 50 μ.β. αντί των 25 μ.β. που έγινε τον Φεβρουάριο – μετά τις δηλώσεις του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 6,4% από 6,5% τον περασμένο μήνα).

Από χθες, οι αγορές έχουν αλλάξει άποψη και έδιναν πιθανότητα 85% να προχωρήσει η Fed σε αύξηση 25 μ.β., ενώ η Goldman Sachs προβλέπει ότι δεν θα αυξηθούν καθόλου τα επιτόκια.

Πάντως από την  πλευρά της Fed δεν έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες καμία δήλωση για τα επιτόκια.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.