Quantcast
EKT: Νέα δήλωση βόμβα της Λαγκάρντ για τα επιτόκια - Τι είπε για τον πληθωρισμό - enikonomia.gr
share

EKT: Νέα δήλωση βόμβα της Λαγκάρντ για τα επιτόκια – Τι είπε για τον πληθωρισμό

δημοσιεύτηκε:

Δήλωση -βόμβα της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για τα επιτόκια. Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ μιλώντας στο συνέδριο Global Boardroom των Financial Times, θα χρειαστούν περισσότερα από δύο τρίμηνα για να αρχίσει η ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκια.

Επίσης η κ. Λαγκάρντ, είπε σύμφωνα με τους FT πως εάν τα επιτόκια παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για «αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα», τότε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα μειωθεί στο 2%, δηλαδή στον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα. Και συνέχισε λέγοντας αυτό δεν σημαίνει πως στα επόμενα δύο τρίμηνα θα δούμε κάποια αλλαγή.  Θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός για να γίνει αυτό, επισήμανε. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ άφησε τον περασμένο μήνα αμετάβλητο το επιτόκιο των καταθέσεων της, δηλαδή στο 4% – σε ιστορικό υψηλό επίπεδο προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Καμπανάκι από την Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος ΕΚΤ μίλησε εκτενώς και για το θέμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αυξηθεί, ύστερα από το  πρόσφατο χαμηλό δύο ετών που κατέγραψε, είπε και επεσήμανε πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν υπάρξουν νέες  εξελίξεις σχετικά με τη προσφορά στην ενέργεια.
Ο πληθωρισμός στο νομισματικό μπλοκ επιβραδύνθηκε στο 2,9% τον Οκτώβριο από το 10,6% που ήταν την περασμένη χρονιά. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός (που δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) παρέμεινε στο 4,2 %. Το ποσοστό αυτό ήταν υπερδιπλάσιο του στόχου 2% που έχει θέσει η  ΕΚΤ. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 2,9% είπε η κ. Λαγκάρντ και διευκρίνισε πως δεν αναμένεται να συνεχιστεί η πτωτική πορεία του πληθωρισμού που είχε πρόσφατα και η οποία οφείλεται στην μείωση των τιμών της ενέργειας.

Δείτε παρακάτω το σχετικό δημοσίευμα

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.