share

Έκθεση των Schroders για την παγκόσμια οικονομία: Ποιοι είναι οι πιο σοβαροί κίνδυνοι για τα επόμενα χρόνια

δημοσιεύτηκε:

Τη λίστα με τους 10 πιο σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία για τα επόμενα χρόνια αναφέρει η έκθεση Global Risks Report 2023, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός με τίτλο ” Global Risks Report 2023″ .

Αναλυτικά:

Οι 10 κυριότεροι κίνδυνοι σε βάθος 2 ετών

1.Υψηλό κόστος διαβίωσης

2.Φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα

3.Γεωοικονομικές αντιπαραθέσεις

4.Αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης

5.Διάβρωση της κοινωνικής συνοχής και κοινωνική πόλωση

6.Εκδήλωση περιβαλλοντικών προβλημάτων μεγάλης κλίμακας

7.Αποτυχία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

8.Ευρεία διάδοση του εγκλήματος και έλλειψη ασφάλειας στον κυβερνοχώρο

9.Εξάντληση των φυσικών πόρων

10. Ακούσια μετανάστευση μεγάλης κλίμακας

Οι 10 κυριότεροι κίνδυνοι σε διάστημα 10 ετών

1.Αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης

2.Αποτυχία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

3.Φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα

4.Απώλεια βιοποικιλότητας και κατάρρευση οικοσυστημάτων

5.Ακούσια μετανάστευση μεγάλης κλίμακας

6.Εξάντληση των φυσικών πόρων

7.Διάβρωση της κοινωνικής συνοχής και πόλωση

8.Ευρεία διάδοση του εγκλήματος και έλλειψη ασφάλειας στον κυβερνοχώρο

9.Γεωοικονομικές αντιπαραθέσεις

10.Εκδήλωση περιβαλλοντικών προβλημάτων μεγάλης κλίμακας

Αναλύοντας την έκθεση, η Vicki Owen, έμπειρο στέλεχος Στρατηγικής Περιεχομένου και Βιωσιμότητας της Schroders, είπε πως  στην κορυφή της λίστας, σε βάθος διετίας, θα βρίσκεται το κόστος διαβίωσης, το οποίο ακολουθείται από τις φυσικές καταστροφές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και τις γεωοικονομικές αντιπαραθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως 5 από τους 10 κινδύνους είναι περιβαλλοντικοί, τρεις κοινωνικοί, ένας τεχνολογικός, και ένας γεωπολιτικός.

Τι σηματοδοτεί η έκθεση αυτή για τους επενδυτές;

Οι οικονομικές και επενδυτικές ομάδες της Schroders δημοσιοποίησαν προς το τέλος του 2022 τις 5 βασικές μακροοικονομικές τάσεις, τις οποίες εκτιμούν ως καθοριστικής σημασίας για τα επόμενα χρόνια, κατά τη μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό καθεστώς.

Όπως ανέφεραν ο  ανώτερος Ευρωπαίος Οικονομολόγος και Στρατηγικός Αναλυτής της Schroders, Azad Zangana και η επικεφαλής Επενδυτικού Γραφείου Ομίλου και Επικεφαλής Επενδύσεων της Schroders,Johanna Kyrklund στο άρθρο Regime shift: investing into the new era: «Καθώς αυτός ο οικονομικός κύκλος τελειώνει, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε επανάληψη των μοτίβων της προηγούμενης δεκαετίας. Ένα νέο καθεστώς στην πολιτική και τη συμπεριφορά της αγοράς έρχεται, το οποίο οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν, αν θέλουν να εντοπίσουν ευκαιρίες και να διασφαλίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους».

Μεταξύ άλλων, η Johanna Kyrklund αναφέρθηκε σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζεται το σταθερό εισόδημα και στον τρόπο με τον οποίο θα αποτιμώνται τα περιουσιακά στοιχεία, σε αύξηση της απόκλισης στους κύκλους των επιτοκίων, σε αυξημένο κόστος δανεισμού και σε χαμηλότερους δείκτες τιμών.

Το γεγονός ότι η αύξηση του κόστους ζωής και η ελλιπής διαχείριση της κλιματικής κρίσης, κατατάσσονται ως οι σοβαρότεροι παγκόσμιοι κίνδυνοι για τα επόμενα χρόνια, δεν εκπλήσσει τον Andy Howard, Παγκόσμιο Επικεφαλής Βιώσιμων Επενδύσεων της Schroders.

Ο ίδιος, στο Outlook 2023, Sustainability: five key trends to watch  επεσήμανε : «Ενώ ο πλανήτης ανακάμπτει από την πανδημική κρίση της Covid-19, οι επιπτώσεις της στις οικονομίες, τις κοινωνίες και το περιβάλλον γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, το αποτύπωμα της πανδημίας φαίνεται πως έχει περιορίσει τις δυνατότητες των κυβερνήσεων, για στήριξη των κοινωνιών. Οι επιχειρήσεις αναμένεται να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων – από τις κλιματικές προκλήσεις και τις απειλές για τη βιοποικιλότητα – έως τις κρίσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή».

Τέλος, ο Samuel Thomas, Αναλυτής Βιώσιμων Επενδύσεων στην Ερευνητική Ομάδα Βιώσιμων Επενδύσεων της Schroders, σχολίασε τόσο την αύξηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο όσο και την έλλειψη ασφάλειας, τα οποία κατατάσσονται στην 8η θέση μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων παγκοσμίως, σε βάθος διετίας και δεκαετίας.

Ο ίδιος σημείωσε: «Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν μια ανερχόμενη απειλή για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία σε όλο τον κόσμο. Η επενδυτική κοινότητα, αναγνωρίζει ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν πραγματική απειλή για τις επιχειρήσεις, καθώς γίνονται κάθε χρόνο όλο και πιο αισθητές. Το 2022, το μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων αυξήθηκε κατά 3% φτάνοντας το ύψος των 4,35 εκατομμυρίων δολαρίων

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.