Quantcast
Ενίσχυση της συμφωνίας για τα πυρηνικά ζητεί ο Κέρι - enikonomia.gr
share

Ενίσχυση της συμφωνίας για τα πυρηνικά ζητεί ο Κέρι

δημοσιεύτηκε:

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία επιχείρησαν σήμερα να υποβαθμίσουν τις όποιες διαφωνίες τους με το Ιράν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα λέγοντας ότι συμφωνούν αμφότερες πως χρειάζεται να ενισχυθεί η υπό συζήτηση συμφωνία.

“Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος”, είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς στο Παρίσι.

“Αν δεν θεωρούσαμε ότι υπάρχουν περισσότερα που μπορούν να γίνουν, όπως είπε ο Λοράν, θα είχαμε ήδη καταλήξει σε συμφωνία. Ο λόγος που δεν έχουμε συμφωνία είναι ότι θεωρούμε πως υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν για να ενισχυθεί περαιτέρω αυτό. Το γνωρίζουμε αυτό”, είπε ο Κέρι.

Ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να πεισθεί η Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν πλήξει την οικονομία της.

Το Ιράν, μεγάλος εξαγωγέας πετρελαίου, επιθυμεί την σύντομη άρση των κυρώσεων, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις την σταδιακή.

Χθες Παρασκευή, ο Φαμπιους είπε ότι οι μέχρι στιγμής δεσμεύσεις του Ιράν στις διαπραγματεύσεις με τις έξι δυνάμεις δεν είναι αρκετές και απαιτείται περισσότερη δουλειά κυρίως στα ζητήματα “όγκου, ελέγχων και διάρκειας”, όπως τα χαρακτήρισε.

Σήμερα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι μιλώντας για όγκο εννοεί τον αριθμό και την ποιότητα των συσκευών φυγοκέντρησης που θα επιτραπεί στο Ιράν να χρησιμοποιήσει με βάση τη συμφωνία. Κάνοντας λόγο για ελέγχους, είπε ότι εννοεί το καθεστώς της διαδικασίας επιθεώρησης και επαλήθευσης ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν παραβιάζει τη συμφωνία.

“Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει”, είπε ο Φαμπιούς, η κυβέρνηση του οποίου εγείρει τις περισσότερες απαιτήσεις ως προς τους όρους που θα πρέπει να τηρήσει η Τεχεράνη με βάση τη συμφωνία.

Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν οι Βρετανία, Κίνα, Γερμανία και Ρωσία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.