Quantcast
Eurostat: Στο 4,3% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο - Τι έδειξαν τα στοιχεία για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Eurostat: Στο 4,3% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο – Τι έδειξαν τα στοιχεία για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Ανακοινώθηκαν από την Eurostat τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό μηνός Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 4,3% τον Σεπτέμβριο από 5,2% που ήταν τον Αύγουστο.  Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (8,8%, έναντι 9,7% τον Αύγουστο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4,7%, έναντι 5,5% τον Αύγουστο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 4,7% τον Αύγουστο) και την ενέργεια (-4,7%, έναντι -3,3% τον Αύγουστο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% τον Σεπτέμβριο από 3,5%  που ήταν τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο του 2022 πληθωρισμό  12,1% .

Ποια είναι η εικόνα για τον πληθωρισμό της Γερμανίας και της Γαλλίας

Όσον αφορά στην Γερμανία επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός της ανήλθε στο 4,3%τον Σεπτέμβριο από 6,4% που ήταν τον Αύγουστο.  Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε τα  τελευταία 2 χρόνια. Επιβραδύνθηκε και ο πληθωρισμός της Γαλλίας τον Σεπτέμβριο. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Αρχής, ο δείκτης Τιμών  Καταναλωτή της χώρας διαμορφώθηκε στο  5,6% τον Σεπτέμβριο από 5,7% που ήταν τον Αύγουστο. Αξιοσημείωτο είναι δε πως το Σεπτέμβριο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατέγραψαν  η Σλοβακία (8,9%), η Κροατία (7,3%) και η Σλοβενία (7,1%) ενώ το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κατέγραψαν το Βέλγιο (0,7%), η Ελλάδα (2,4%), η Φινλανδία (3%) και η Ισπανία (3,2%), ενώ η Ολλανδία σημείωσε αρνητικό πληθωρισμό (-0,3%).

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.