Quantcast
Market Pass 2: Ποιοι θα λάβουν σήμερα την ενίσχυση - Ποιους πετά το σύστημα εκτός - enikonomia.gr
share

Market Pass 2: Ποιοι θα λάβουν σήμερα την ενίσχυση – Ποιους πετά το σύστημα εκτός

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί η τριπλή ενίσχυση του Market Pass 2 για την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου σε χιλιάδες δικαιούχους. Η πληρωμή αφορά σε όσους υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και 25 Σεπτεμβρίου 2023. Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει:

  • τις 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
  • τις  24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε
  • 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
  • τις 24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των  250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα ποσά της ενίσχυσης 

Οι δικαιούχοι που έχουν επιλέξει να λάβουν την ενίσχυση  σε άυλη ψηφιακή κάρτα θα πάρουν ποσά  μεταξύ 22 έως 100 ευρώ το μήνα. Το ποσό διαμορφώνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού.  Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από 6 εξαρτώμενα τέκνα.

Ενώ από 66 έως 300 ευρώ θα είναι τα ποσά που θα δοθούν για το  τρίμηνο (Αυγούστου- Οκτωβρίου). Όσοι έχουν επιλέξει την πίστωση της ενίσχυσης στον τραπεζικό λογαριασμό θα πάρουν το 80% των προβλεπόμενων ποσών, δηλαδή εν προκειμένω από 53 ευρώ μέχρι και 240 ευρώ για το τρίμηνο.

Συνεπώς τα ποσά που θα  πάρει ο δικαιούχος  που θα επιλέξει άυλη κάρτα θα είναι τα εξής:

  • Ένα μονομελές νοικοκυριό θα πάρει 22 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα θα λάβει 32 ευρώ
  • Μια μονογονεϊκή οικογένεια με 1 εξαρτώμενο τέκνο θα πάρει 32 ευρώ
  • Μια μονογονεϊκή οικογένεια με 2 εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει  42 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι με 1 εξαρτώμενο τέκνο θα πάρει 42 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι με 2 εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει  52 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει 62 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι με 4 εξαρτώμενα τέκνα θα πάρει72 ευρώ

Ωστόσο εάν oι δικαιούχοι του μέτρου έχουν επιλέξει να λάβουν την ενίσχυση  σε τραπεζικό λογαριασμόθα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παραπάνω ποσά θα μειωθούν  κατά 20%.

Οι νέοι δικαιούχοι 

Για τους νέους δικαιούχους εκδίδεται νέα ψηφιακή κάρτα για την πραγματοποίηση αγορών αποκλειστικά σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, λαϊκές αγορές, διάφορα καταστήματα τροφίμων.  Η νέα κάρτα θα  είναι σε ισχύ μέχρι τις  31 Δεκεμβρίου 2023. Για όσους είχαν λάβει την ενίσχυση δεν θα εκδοθεί νέα κάρτα καθώς η ισχύς της κάρτας τους παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Όσοι είχαν επιλέξει ή θα επιλέξουν την καταβολή του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης που δικαιούνται. Δηλαδή 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ή 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο. Στην περίπτωση αυτή η ενίσχυση χρησιμοποιείται από τους δικαιούχους χωρίς περιορισμούς.

Ποιοι μένουν εκτός ενίσχυσης σήμερα

Ωστόσο δεν αναμένεται να λάβουν σήμερα την τριπλή ενίσχυση του Market Pass αρκετοί νέοι και παλαιοί δικαιούχοι επειδή η αίτηση αυτών βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας και η ΑΑΔΕ θα πρέπει να διασταυρώσει τα στοιχεία με βάση  την τελευταία φορολογική τους δήλωση. Υπενθυμίζεται δε πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος στον δικαιούχο είναι να έχει εκκαθαριστεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 η φορολογική του δήλωση.

Ένας άλλος λόγος που δεν αναμένεται να λάβουν κάποιοι παλαιοί δικαιούχοι σήμερα την ενίσχυση του Market Pass  είναι  επειδή στη νέα φορολογική τους δήλωση παρουσιάζουν  υψηλότερα εισοδήματα από ότι την περσινή χρονιά.  Επίσης «αυτόματα» εκτός της ενίσχυσης θα μείνουν:

  • Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2022 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2022 ότι φιλοξενούνται.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022.
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 έως και την ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2022.

Tι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι δικαιούχοι του μέτρου θα πρέπει να γνωρίζουν για το Market Pass 2 τα εξής:

Τα μηνύματα κατάστασης του Πίνακα Πληρωμών

Τα μηνύματα κατάστασης του Πίνακα Πληρωμών σημαίνουν τα εξής:

  • ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η συγκεκριμένη πληρωμή θα αποσταλεί στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προς πραγματοποίηση κατά την εκτιμώμενη ημερομηνία εκτέλεσης.
  • ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ – ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η συγκεκριμένη πληρωμή έχει αποσταλεί στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και η επεξεργασία της μπορεί να διαρκέσει έως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες.
  • ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ: Η συγκεκριμένη πληρωμή έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.
  • ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: Δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πληρωμής. Στην περίπτωση αυτή ο αιτούμενος θα ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο και η αίτησή του θα ενεργοποιείται μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων, ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επανυποβάλει την αίτηση μέχρι την 25η Νοεμβρίου 2023. Μετά την επανυποβολή ξαναγίνεται η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό έως την 30ή Νοεμβρίου 2023. Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης, δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του αρχικώς επιλεγέντος τρόπου καταβολής της ενίσχυσης.

Τι  ισχύει  εάν απορριφθούν οι διαδικασίες  πίστωσης των λογαριασμών

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο αιτούμενος θα ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο και η αίτησή του θα ενεργοποιείται μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων, ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επανυποβάλει την αίτηση μέχρι την 25η Νοεμβρίου 2023. Μετά την επανυποβολή ξαναγίνεται η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό έως την 30ή Νοεμβρίου 2023.

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης, δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του αρχικώς επιλεγέντος τρόπου καταβολής της ενίσχυσης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.