Quantcast
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: H φορολογική διαφάνεια, το κράτος δικαίου και η ελευθερία του Τύπου - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: H φορολογική διαφάνεια, το κράτος δικαίου και η ελευθερία του Τύπου

δημοσιεύτηκε:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεκδίκησε περισσότερη διαφάνεια το 2021. Τον Οκτώβριο, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες όσον αφορά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers για τυχόν παρατυπίες στην επικράτεια της ΕΕ, προκειμένου να εξαλειφθούν τα νομικά κενά που διευκολύνουν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο πίεσε για μέτρα για την προάσπιση του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας
Οι ευρωβουλευτές επανειλημμένα εξέφρασαν ανησυχίες για την κατάσταση του κράτους δικαίου σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ συνέδεσαν την έγκριση της χρηματοδότησης για την ανάκαμψη σε Ουγγαρία και Πολωνία με τα απαραίτητα
βήματα που πρέπει να κάνουν οι δύο χώρες για να πατάξουν τη διαφθορά, τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου και την ελλιπή προστασία μειονοτήτων.

Μέλη της Επιτροπής Ελευθεριών του ΕΚ πραγματοποίησαν επισκέψεις και συναντήσεις σε Ουγγαρία και Σλοβενία για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν το κράτος δικαίου ενώ τον Ιούλιο, το ΕΚ καταδίκασε απερίφραστα τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ νόμο της Ουγγαρίας και ζήτησε ταχεία αντίδραση της ΕΕ και επιβολή κυρώσεων εάν χρειαστεί.

Τον Νοέμβριο, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον περιορισμό των στρατηγικών μηνύσεων κατά της δημόσιας συμμετοχής (Strategic Lawsuits Against Public Participation – SLAPPs), κακόβουλων νομικών πρακτικών που
αποσκοπούν στον εκφοβισμό και τη φίμωση του αντιλόγου και στοχοποιούν δημοσιογράφους και ΜΚΟ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.