share

FAO: Πώς κινήθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα παγκοσμίως, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, FAO. Αυτό συνέβη, ύστερα από υποχώρηση των τιμών των φυτικών ελαίων που αντιστάθμισε μια ελαφριά αύξηση των σιτηρών.

Επίσης ο Οργανισμός επισημαίνει τα εξής:

  • Ο δείκτης τιμών τροφίμων μειώθηκε για άλλη μια φορά μετά το ρεκόρ που είχε καταγράψει τον Μάρτιο έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης σημείωσε μέτρια υποχώρηση, μειώθηκε κατά 1,1% σε σχέση με τον Αύγουστο. Ωστόσο τον φετινό Σεπτέμβριο ήταν 5,5% υψηλότερος από τον περσινό.
  • Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων μειώθηκε κατά 6,6% μέσα σε έναν μήνα, “για να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2021”. “Οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου, σογιέλαιου, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου μειώθηκαν όλες”, υπογραμμίζει ο οργανισμός, χάρη στην ύπαρξη άφθονων αποθεμάτων φοινικέλαιου και μια εποχική αύξηση της παραγωγής στη νοτιοανατολική Ασία.
  • Οι τιμές της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος μειώθηκαν όλες κατά λιγότερο από μια ποσοστιαία μονάδα, ανακουφίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ωστόσο ο δείκτης τιμών σιτηρών ανέβηκε ελαφρώς κατά 1,5% σε σχέση με τον Αύγουστο. Οι διεθνείς τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 2,2% λόγω των ανησυχιών που σχετίζονται με την ξηρασία στις ΗΠΑ και την Αργεντινή, όπως και των αβεβαιοτήτων όσον αφορά την παράταση της λειτουργίας του θαλάσσιου διαδρόμου που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία πέραν του Νοεμβρίου

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.