Quantcast
Fed: Προς "πάγωμα" των επιτοκίων έπειτα από 10 συνεχόμενες αυξήσεις - enikonomia.gr
share

Fed: Προς “πάγωμα” των επιτοκίων έπειτα από 10 συνεχόμενες αυξήσεις

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, Τετάρτη  συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ  Fed για το ύψος των επιτοκίων.

Η Fed αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ύστερα από 10 συνεχόμενες αυξήσεις που έγιναν μεταξύ 5% και 5,25%, σύμφωνα με προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων.

Μάλιστα σύμφωνα με το www.fool.com η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως «παράλειψη» και όχι ως «παύση». Ωστόσο η Fed ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου το επιτόκιο αναφοράς στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Επίσης επισημαίνεται πως τα επιτόκια βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007, ωθώντας το κόστος δανεισμού σε υψηλό 16 ετών.  Πάντως ο πρωταρχικός στόχος της Fed είναι να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%.  Υπενθυμίζεται δε ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το υψηλό του 9,1% το καλοκαίρι του 2022,  ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οι πτωχεύσεις των τραπεζών 

Η Fed άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να σταματήσει προς το παρόν τις αυξήσεις των επιτοκίων λόγων των  πρόσφατων  πτωχεύσεων ορισμένων τραπεζών, της συνεχιζόμενης  διαφωνίας των πολιτικών αναφορικά  με το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ αλλά και της τρέχουσας πορείας του πληθωρισμού.  Η Federal Reserve χρειάζεται χρόνο για να αξιολογήσει την κατάσταση,  πριν προβεί σε οποιεσδήποτε σημαντική κίνηση.

Οι αγορές και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ 

Σημειώνεται δε πως οι αγορές πανηγυρίζουν που ο πληθωρισμός των ΗΠΑ υποχώρησε τον Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδα των 2 τελευταίων ετών,  δηλαδή  από τον Μάρτιο του 2021 καθώς αυτό προεξοφλεί και  “πάγωμα”  των αυξήσεων επιτοκίων από την Fed. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 4% το  Μάιο σε ετήσια βάση  από το 5,5% που ήταν τον Απρίλιο, ενώ σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός  ενισχύθηκε μόλις 0,1% έναντι ανόδου 0,4% που καταγράφηκε τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Πάντως τον Μάρτιο του 2021 ο πληθωρισμός  είχε σκαρφαλώσει  στο υψηλότερο επίπεδο 41 ετών.

Οι ανησυχίες 

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει αναταραχή στις αγορές ενέργειας καθώς  η τιμή του φυσικού αερίου έχει πάρει την ανιούσα, δηλαδή ενώ κινούνταν στα επίπεδα των 23 ευρώ η μεγαβατώρα έχει σκαρφαλώσει κοντά στα 36 ευρώ.

Κάτι ανάλογο ισχύει  και για την τιμή του πετρελαίου .  Δηλαδή η τιμή του  Brent   παραμένει στα επίπεδα των   72 δολαρίων με  77 δολαρίων .

Πότε θα μειωθούν τα επιτόκια

Πάντως σύμφωνα με το www.fool.com τα επιτόκια της  Fed αναμένεται να μειωθούν  στο 4,1% μέχρι το τέλος του 2024, στο 3,1% στο τέλος του 2025 και στο 2,5% μακροπρόθεσμα. Παρόλο που τα υψηλά επιτόκια μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομία, ο Πάουελ δηλώνει ότι ο πληθωρισμός είναι κορυφαία προτεραιότητα και ότι η Fed είναι «σθεναρά δεσμευμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.