Quantcast
First Republic: Τι λέει ο επικεφαλής της JPMorgan για τη διάσωση της τράπεζας - enikonomia.gr
share

First Republic: Τι λέει ο επικεφαλής της JPMorgan για τη διάσωση της τράπεζας

δημοσιεύτηκε:

Για τη διάσωση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας First Republic μίλησε σήμερα ο επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον σε δημοσιογράφους.

Όπως είπε ο Ντάιμον, η διάσωση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας First Republic που τέθηκε υπό τον έλεγχο των αμερικανικών αρχών-  πριν εξαγοραστεί σε μεγάλο μέρος της από την JPMorgan Chase, θα  συμβάλει στη σταθεροποίηση του συστήματος.

«Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι εξαιρετικά υγιές» παρόλο που υπήρξαν το Μάρτιο οι πτωχεύσεις άλλων δύο τραπεζών (-εννοώντας τη Silicon Valley Bank (SVB) και τη Signature Bank)  και είχαν συγκλονίσει το χρηματοπιστωτικό κόσμο και δημιούργησαν προβλήματα στη First Republic, υποστήριξε επίσης ο αξιωματούχος.

Η First Republic Bank

Αξιοσημείωτο είναι δε πως 11 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκταμιεύσαν το συνολικό ποσό των  30 δισ. δολαρίων στην τράπεζα  First Republic προκειμένου να  αποφευχθεί η χρεοκοπία. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να καθησυχάσει τους επενδυτές και η μετοχή συνέχισε να πέφτει στη Wall Street. Πάντως η First Republic έχει εξαγοραστεί αρκετές φορές από πολλές τράπεζες. Αναλυτικά, η γνωστή τράπεζα αρχικά εξαγοράστηκε το 2007 έναντι του ποσού του 1,8 δισ. δολαρίου από την Merrill Lynch & Co. Ωστόσο το 2009 η Bank of America αγόρασε τη Merrill Lynch με αποτέλεσμα να περάσει στα δικά της χέρια η First Republic. Μέσα του 2010 όμως ξανά άλλαξε χέρια με την General Atlantic και την Colony Capital να καταβάλουν το ποσό του 1,86 δισ. δολαρίων για να εξαγοράσουν την First Republic. Πάντως 11 αμερικανικές τράπεζες προσπάθησαν να κρατήσουν την First Republic στη ζωή τους δεσμεύοντας στις 16 Μαρτίου νέες καταθέσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την JPMorgan, την Bank of America Corp., τη Citigroup Inc. και την Wells Fargo & Co. να βάζουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία. Η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley και άλλες τράπεζες πρόσφεραν μικρότερα ποσά ως μέρος ενός σχεδίου που επινοήθηκε μαζί με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.