Quantcast
Φον Ντερ Λάιεν: Τι θα πει στην ετήσια ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - enikonomia.gr
share

Φον Ντερ Λάιεν: Τι θα πει στην ετήσια ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

δημοσιεύτηκε:

Η ετήσια ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το ενεργειακό κόστος, η προώθηση των ΑΠΕ, η χρηματοδότηση της Ουκρανίας, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την εβδομάδα από 12-15 Σεπτεμβρίου, που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με  ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Η ετήσια ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κατάσταση της Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η συζήτηση που θα ακολουθήσει με τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του Στρασβούργου είναι η κεντρική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προσεχή εβδομάδα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα κάνει απολογισμό του έργου της Επιτροπής κατά το προηγούμενο έτος και θα αναπτύξει τα σχέδιά της για το άμεσο μέλλον, ιδίως ως προς την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τα μέτρα για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και τον περιορισμό της εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, καθώς και τις τρέχουσες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Αναμένεται επίσης να επικεντρωθεί στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την πράσινη μετάβαση, στην ψηφιοποίηση, στην αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία COVID-19 και στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, καθώς και στο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU. (Τετάρτη 10.00 ώρα Ελλάδας)

Οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν με τις απαντήσεις τους το έργο της Επιτροπής και τα σχέδιά της για το επόμενο έτος, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσουν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αξιολογήσει τα πρόσφατα αλλά και τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ για την προστασία των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την αύξηση των τιμών κατά τον επόμενο χειμώνα. Σχετικό ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί στην επόμενη σύνοδο της ολομέλειας, τον Οκτώβριο.

Τους τελευταίους μήνες, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πλήρωση αποθεμάτων φυσικού αερίου. Η Επιτροπή δρομολόγησε επίσης το σχέδιο «REPowerEU», καθώς και μέτρα μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ.

Το ΕΚ ενισχύει τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας

Τα σχέδια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση κατανάλωσης έως το 2030 – στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Fit for 55» – θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Η αναθεώρηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τροποποιήθηκε από την επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Κοινοβουλίου, θα αυξήσει το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ σε 45% έως το 2030. Σύμφωνα με την πρόταση, η ανάπτυξη των ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 16%, μέσω της αύξησης της χρήσης προηγμένων βιοκαυσίμων και μιας πιο φιλόδοξης ποσόστωσης για ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης, όπως το υδρογόνο.

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επίσης για την αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση ­­- του νόμου που θέτει στόχους εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στην πρωτογενή όσο και στην τελική κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ. Το νομοσχέδιο ζητά από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν συλλογικά μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 στην τελική κατανάλωση ενέργειας και κατά 42,5% στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2007.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.